Jégen a kicsik: Korisuli Székelyudvarhelyen

25

Ha már van modern jégpályája a városnak, akkor legyen minél több korcsolyázó gyermek is. Ezt célozza meg a sportlétesítményt működtető Városi Sportklub (VSK) hétfőn elindított programja, amelybe első körben a kis elemiseket vonják be.

Általános iskolások a jégen. Fókuszban a testedzés                                                      Fotó: Jégpálya Udvarhely

Ettől a héttől kezdődően a székelyudvarhelyi általános iskolák előkészítős, első- és második osztályos tanulói szervezetten, a VSK által irányított oktatók segítségével belevágtak a korcsolyázás szakszerű elsajátításába. Mosolygó, izgatott gyerekek lepték el a pályát délelőttönként, ahol aztán igyekeztek talpon maradni. Az oktatók játékos gyakorlatok segítségével érik el, hogy „jégbiztossá” váljanak a kicsik – mondta Mester Zoltán, a VSK igazgatója. A közel egyórás csúszkálás után bizony jólesik a meleg tea, amivel a sportklub megkínálja a gyerekeket.

Jégre léptek
A cél egyértelmű: minden székelyudvarhelyi kisiskolás tavaszra tanuljon meg korcsolyázni.
– Végigjártuk a tanintézményeket, beszéltünk igazgatókkal, pedagógusokkal, szülőkkel, hogy próbáljuk meg beépíteni a korisulit az oktatási programba. A tárgyalásoknak köszönhetően majdnem minden iskola részt vesz a programban, egyes iskolákkal még folynak az egyeztetések – közölte az igazgató.
A kezdeményezésre a tanfelügyelőség is áldását adta, a korisuli mint ún. extracurriculáris, azaz iskolai programon kívüli tevékenység zajlik, és a kicsik lazább órarendje miatt sikerül délelőttönként lebonyolítani.
– A jégpályától távolabb lévő tanintézmények tanulóit és a pedagógusokat busszal hozzuk és visszük, a gyerekek kb. 50 percet vannak a jégen, az egész mintegy két órát vesz igénybe – tette hozzá Mester Zoltán.
A programban részt vevő osztályok hetente egyszer „korisuliz­nak”, és ez egészen április végéig tart.

Nem marad ki senki
A programba az a gyerek is bekapcsolódhat, akinek nincs korcsolyája és fejvédője. A VSK ugyanis beszerzett mintegy 50 hokisisakot, korcsolyacipőt is adnak a gyerekeknek.
– A fejvédő kötelező, anélkül egy gyermek sem léphet pályára. A szülőknek hívnám fel ismételten a figyelmét, hogy a korisuli napján legyen vastag nadrágja, kesztyűje is a gyermeknek, és ha lehet, ne bojtos sapkában menjen aznap iskolába, mert az nehezen fér be a sisak alá; ha saját korcsolyával jön, akkor az legyen megfelelően megélezve – sorolta a hasznos tanácsokat Mester Zoltán.
Egy alkalom 5 lejbe kerül.

Összefogás a jégen
A program elindításában a legnehezebb az oktatói csapat összegyűjtése volt – tudtuk meg a VSK igazgatójától. Részt vesznek benne a hokiedzők, hobbi jégkorongozók, korcsolyázni tudó szülők is, mintegy 20 személy tud beugrani. Számukra az elmúlt időszakban a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által delegált edző, Antal István tartott módszertani felkészítőt.
– Nagyon köszönöm mindenkinek, aki vállalta ezt a tevékenységet, és a pedagógusoknak is, hogy fontosnak tartják a programot – hangsúlyozta Mester.
Elmondta azt is, hogy ha jól működik és fenntartható lesz a kezdeményezés, a későbbiekben kiterjesztenék a vidéki iskolákra is.

Jeges élvezet
Rengeteg pozitív visszajelzést kaptak már a Korisuli programra, de nagyon népszerű a december elején megnyitott fedett jégpálya is.
– Sikerült olyan hangulatot teremtenünk, hogy még Gyer­gyó­ból, Csíkszeredából is átjárnak korcsolyázni. Volt olyan hétvége, amikor 800-an léptek pályára – mondta Mester Zoltán.
A Korisuli programon kívül is van oktatás, hétfőn 18:00–19:00, pénteken 17:00–18:00 óra között ugyancsak képzett oktatók vannak a pályán, akik bárkinek – gyereknek, felnőttnek – segítenek elsajátítani a korcsolyázás alapjait. A nagyobb gyerekeket is várják, számukra is van „jégidő”, ha szervezetten, kísérőtanárral együtt szeretnének egy jót csúszni.
A jégpályával kapcsolatos információkért érdemes bejelölni a Jégpálya Udvarhely Facebookoldalt.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek