Javulhat a finanszírozás

A fejkvóta emelésére nyújtott be javaslatokat Ferencz S. Alpár

26

Nem fedné teljes mértékben például a Hargita megyei szükségleteket, de jelentősen javulhat az oktatási hálózat finanszírozása, ha a kormány elfogadja az Országos Oktatásfinanszírozási Tanács erre vonatkozó előterjesztését.

Iskolában. Folyamatos javításra szorul a finanszírozási rendszer Fotó: Pixabay.com

Jövő évre vonatkozóan az oktatási hálózatban a béralapot és az anyagi kiadásokat megalapozó fejkvóta növelését javasolta a kormánynak az Országos Oktatásfinanszírozási Tanács Ferencz S. Alpár csíkszeredai iskolaigazgató kezdeményezésére. A csíkszeredai tanintézet vezetője a fejkvótás finanszírozás több tényezőjének a javítását is előterjesztette.
„Javasoltam a magyar elemi oktatás szorzóinak növelését, hogy a magyar tanítók többletóra-kötelességének költségei már az alapfinanszírozásban biztosítottak legyenek, továbbá szorgalmaztam a step by step alternatíva szorzóinak növelését, hogy az állam a két tanítói fizetés helyett ne csak 1,6 fizetést biztosítson, több oktatási szint és profil (szakoktatás, zenei nevelés stb.) differenciáló szorzójának növelését, illetve további differenciáló szorzók (például elszigetelt körülmények és a tanerők képesítési szintjét figyelembe vevő koefficiensek) beillesztését a finanszírozási rendszerbe. Ugyanakkor, konkrét és szakmai szempontból alátámasztott javaslatot tettem a béralapi fejkvóta és az anyagi kiadási fejpénz összegére vonatkozóan. Míg az elsőt minimum 20 százalékkal javasoltam növelni, addig a másodiknál 27 százalékos növekedést kértem” – számolt be Ferencz S. Alpár a Facebook közösségi oldalon a testület ülése után.
Hozzáfűzte, reméli, hogy a Viktória-palotában nem faragják vissza az összegeket. A tanács előterjesztése alapján határozza meg ugyanis a kormány – a költségvetés elfogadásának folyamatában – a jövő évi fejkvótát, amely alapján finanszírozzák az oktatást.
Ferencz S. Alpár lapunknak elmondta, a javaslatba foglalt növekedés a béralapban idén felhalmozódott hiányt, illetve az infláció és a gáz, villamos energia árának növekedését fedik. Ha elfogadja a kormány az emelést, az jelentős javulást jelent, de például Hargita megye számára akkor sem fedezi majd a fejkvóta alapú finanszírozási rendszer az oktatási hálózat teljes pénzügyi szükségletét. Ehhez a fejkvótás rendszer számos elemét javítani kellene, és több más, arra ráhatással lévő tényezőt is figyelembe kellene venni – mutatott még rá az igazgató.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek