2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Javaslatok Tusnádfürdő fejlesztésére

Kiállítással zárult tegnap a tíznapos tusnádfürdői városfejlesztési workshop, az Aktiváros Tusnád tervtábor. Az eredményekről Ravasz Norbert építész, a tábor egyik szervezője tájékoztatott.

Zárókiállítással ért véget a tábor. Ötletbörze Fotó: Ravasz Norbert
Zárókiállítással ért véget a tábor. Ötletbörze Fotó: Ravasz Norbert

[dropcap]T[/dropcap]öbb nagyobb beavatkozásra vázoltunk fel elképzeléseket – fejtette ki Ravasz Norbert –, s ezek főként az aktív turizmus fellendítését szolgálnák. Például: az Olt partja beleesik Tusnádfürdő belterületébe. Mi megvizsgáltuk mindkét partot, javasoltuk több turistaösvény kialakítását, kilátókat az érdekesebb pontokra, néhány helyen padok elhelyezését, sétány létrehozását, időtálló utcabútorzatot. Foglalkoztunk a Csukás-tóval és környékével, próbáltuk integrálni a wellnessközpontot, javasoltuk a régi kültéri strand újranyitását, a Papok fürdőjének felújítását és összekötését a tóval, a tó körbejárhatóságának a biztosítását.
Az elkészült ötlettervek a tó környékét három részre tagolják: egy pihenőzónára, ahol most kihasználatlan partszakasz van, egy fürdőközpontra – a wellness és a kültéri strand környékén és egy aktív zónára a mostani kalandpark környékén.
A régi korzó, mostani fősétány két végpontjának két különböző rendeltetését erősítenék meg a fiatal építészek.
– A déli végponton borvíz interakciós pont, a másik végponton, a szállodák előtti park helyén, ami jelenleg használaton kívül van, az aktív turizmus összpontosulna – vázolta Ravasz Norbert. – Gondolkoztunk azon, hogy a medvét mind brandet használjuk a turizmus fellendítésében, ugyanis sokakat vonz éppen a medve a városba. Egyik ötletünk, hogy egy fából készült stilizált medveszobor-sorozat készülhetne, amelynek darabjait egy útvonal mentén helyeznénk el. Mindegyik medveszobor környékén ingyenes wificsatlakozási lehetőség lenne, lehetne a szobrokkal fényképezkedni, sőt, ha bejárod ezt az útvonalat és a telefonoddal rákapcsolódsz, egy rejtvény oldódhatna meg. Szóval ötletekben nem volt hiány… Elkészítettük Tusnádfürdőnek és környékének az „aktív turizmus és szabadidőváros” koncepcionális tervét. Számba vettük a település különböző pontjain található kihasználatlan területek kulturális, turisztikai és közösségi célokra történő hasznosításának lehetőségét.
Az elkészült ötletterveket a régi strand helyén, a Mezo romkocsmában mutatták be a táborozók a település elöljárói, a sajtó és helyi lakosság előtt.
– Elmondtuk vízióinkat, a táborban szerzett tapasztalatainkat és végkövetkeztetéseinket, amelyek reményeink szerint hozzájárulnak majd Tusnádfürdő jövőképéhez. A visszajelzések pozitívak voltak, és sokan várják már ennek a kezdeményezésnek a folytatását – mondta a szervező.
Az Aktiváros Tusnád tervtáborban 16 építészhallgató vett részt az ország különböző egyetemeiről.
A munkát három tapasztalt építész irányította: Benedek István, Sisak Tamás, valamint Korodi Szabolcs. A szervezésben Ravasz Norbert mellett Butyka Zsolt vett részt. A tábort elsősorban vállalkozók és magánszemélyek támogatták.
Az ötlettervek a Tusványosi Szabadegyetem teljes ideje alatt megtekinthetők a Mezo romkocsmában, utána egy állandó kiállítóteret találnak nekik, ahol a lakosság a következő időszakban is tanulmányozhatja.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,346RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb