Játszva tanultak a tudósról

Kájoni, a kor „high tech” szakija

72

A Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév rendezvényei közé illeszkedik a Hargita Megyei Kulturális Központ múlt héten szervezett, Kájoni, a kor „high tech” szakija elnevezésű tematikus tábora. A szervezők az elemi iskolásokkal ismertették meg Kájoni polihisztor mivoltát.

Ezentúl másképp tekintenek Kájoni János munkásságára. Hasznos elfoglaltság Fotó: Kovács Hont Imre

A Hargita Megyei Kulturális Központ Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából számos olyan programot, eseményt szervez, amelynek legfőbb célja az, hogy fokozott figyelmet irányítson a polihisztor munkásságára. Nemcsak a felnőtteket, hanem a fiatalabb nemzedékeket is megszólítják. Ebből a meggondolásból kiindulva szervezték a Kájoni, a kor „high tech” szakija nevű tábort, amely múlt héten zajlott le egy csoportnyi gyerek részvételével. A helyek szinte néhány óra alatt beteltek.
A szervezők célja az volt, hogy különböző játékok, foglalkozások keretében a fiatalok megismerjék Kájoni János munkásságának sokoldalúságát. Nem mindig mutatkozott könnyű feladatnak a tudóssal kapcsolatos magas szintű információk átadása a gyermekeknek, de a szervezők – mint mondták – minden akadállyal sikeresen megbirkóztak.
A hét során elsősorban megismerkedhettek Kájoni életútjával, meglátogattak számos emlékművet, örökséget, intézményt, valamint a csíksomlyói kolostort, ahol kiváltságos helyzetben voltak és betekintést nyerhettek az ottani könyvtárba is. A héten tanultakat megörökítették kiállítás formájában is, amelyet bemutattak a Kájoni János Megyei Könyvtárban, és a könyvtár felé vezető út közben – szintén általul készített – ismeretterjesztő kaparós kártyákat osztogattak a járókelőknek. A gyerekek a hét minden napján játszva tanultak, általános műveltségüket gyarapították, valamint nemcsak elméletben találkoztak épületekkel, emlékművekkel, hanem el is látogattak oda és saját szemükkel megvizsgálhatták.
– Feltett szándéklunk volt, hogy a város területén fellelhető Kájoni-örökségeket megismerjék a gyerekek, és másképp nézzenek ezek után azokra az épületekre és emlékművekre, amelyek mellett nap mint nap elhaladnak – jegyezte meg a szervező, Kádár Kincső.
A múlt heti rendezvénysorozat nagy népszerűségnek örvendett, nemcsak a szülők, hanem a gyermekek körében is. Így a kezdeményezők tervezik, hogy a továbbiakban is szerveznek hasonló „tanulós” táborokat.

Szilágyi Dalma

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek