Játszva nevel környezettudatosságra az erdei iskola

Játszva nevel környezettudatosságra az erdei iskola

141

Gyerekzsivajtól volt hangos a pottyondi Erdei Iskola udvara szombaton. Nem véletlenül, ugyanis a Riehen Egyesület által működtetett intézmény nyílt napot tartott. A rendezvényre érkező családok biztosan nem bánták meg, hogy eljöttek a szinte tökéletes kiránduló időben. A különösebb túlzás nélkül festőinek nevezhető környezetben – az erdő és a mellette csobogó patak, a Fenyővize együttes hatására – határozottan olyan érzésünk volt, mintha valami nyugat-európai luxusszanatóriumba érkeztünk volna.

A csapatnyi gyermek rakásnyi kerékpárja. Tudáshalmozás a természetben Fotók: László F. Csaba

Ha egy festőművész a tökéletes családi idillt kívánta volna megfesteni, keresve sem találhatott volna jobb helyszínt Pottyondnál. A tökéletes nyugalmat és békét majdhogynem minden lépéssel be lehetett lélegezni a Fenyővize partján. Ebben a szinte meditatív hangulatban kezdődött a rendezvény hivatalos megnyitója is. Kerekes Szilárd, a Riehen Egyesület vezetőtanácsának elnöke köszöntötte a látogatókat. Megtudhattuk tőle, hogy az idei rendezvény immár a nyolcadik. A köszöntőbeszéd annyiban rendhagyó volt, hogy tekintettel a sok gyerekre, Kerekes Szilárd inkább egy alkalomhoz illő Wass Albert-mesét olvasott fel, amely az erdőről szólt. Ezt követően pedig a csíkmenasági általános iskola kisdiákjainak előadása következett. Népdalokat énekeltek, szavaltak és egy mesét is előadtak. A hallgatóság pedig többek közt megszívlelhette Benedek Elek intelmét: ne bántsd a fát!

A kézműves tevékenységek is vonzották a fogékony gyereksereget. Ügyes kezek

Színes programkavalkád
Az ünnepélyes megnyitót követően a gyerekek és az őket elkísérő szülők az erdei iskola gyerekfoglalkozásaiba nyerhettek bepillantást. Olykor a szó szoros értelmében, ugyanis néhány mikroszkóp segítségével a patak élővilágával ismerkedhettek meg. Demeter László biológustól, a foglalkozás vezetőjétől megtudtuk, a kárászlárvák számítottak gyakoriságuk miatt a legnagyobb látványosságnak, halakból ugyanakkor alig néhány él a patakban. Rendkívül népszerűnek bizonyult a szekerezés is, a félóránként induló „két lóerős” járaton minden hely elkelt.
Ha már ott jártunk, természetesen szóba elegyedtünk az erdei iskolába látogató gyerekekkel és szüleikkel is. Az egyik csíkszeredai édesanya például elmondta, hogy először járt kisfiával az erdei iskolánál, a Hargita Népéből értesült a nyílt napról, és úgy döntött, kellőképpen ígéretes a rendezvény ahhoz, hogy kipróbálják. Sípos Tünde, aki családjával Csíkszentgyörgyről érkezett, elégedetten nyilatkozott lapunknak az eseményről.
– Három gyerekem van, egy öt- és két nyolcéves, nagyon szeretik az itteni tevékenységeket. A népi gyerekjátékok nagyon jópofák. Klárika néni (szerk. megj. Bakó Klára képzőművész) kézműves-foglalkozásait ismerjük és szeretjük, végső soron őérte jöttünk ki – mondta.
Hozzáfűzte: az erdei iskola programjait követik, rendszeresen eljönnek a gyerekekkel, hiszen Csíkszentgyörgyön laknak, így aztán magától értetődő volt számukra, hogy a nyílt napot sem hagyják ki. Hamar kiderült egyébként az is, hogy a környékbeliek rendszeresen látogatják az erdei iskolát. Csiszér Hunor, a Csíkmenasági Általános Iskola hetedik osztályos tanulója bátran válaszolt kérdéseinkre.
– Jól érzem magam, bár ez nekem csak a szokásos, azt sem tudom, hányadjára vagyok itt. A szekerezés tetszik a legjobban – mondta.
Majd megjegyezte: a lovak miatt szereti ennyire a szekerezést, sőt otthon neki is van egy csikója, szokott lovagolni. Ezek után már nem volt meglepő, hogy arra a kérdésre, hogy mi szeretne lenni, ha majd felnőtté válik, kapásból rávágta: állatorvos. Teljesen véletlenül összefutottunk az édesanyjával is, aki önkéntelenül is fültanúja volt a beszélgetésünknek, miközben arról gondoskodott, hogy ne maradjon éhesen a népes gyereksereg és a szüleik sem. Egyetlen fabatkáért ugyanis töltött káposztát és babfőzeléket is lehetett vásárolni. A fabatka alatt a rendezvény váltópénzét kell érteni, egy fabatka négy lejbe került.

Kutató csoport. Még mondja valaki, hogy a gyerekeket nem érdekli a tudomány

Környezettudatosság és hagyományőrzés a jelszó
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként működik az iskola, ezért aztán kifaggattuk Borbáth Lászlót, az erdei iskola vezetőjét. Mint mesélte: az iskola tavasztól őszig tartó idényben működik, meglehetősen keresett, hiszen sok látogató előre időpontot foglal az intézmény vendégházában. A leggyakrabban iskolás csoportok keresik fel az erdei iskolát, a látogatók fele Magyarországról érkezik, a többiek meg természetesen itthonról jönnek. Rajtuk kívül külföldiek is érdeklődnek, Ausztriából is jött már látogató, egy színes nemzetközi csapat részeként még Dél-Afrikából is érkeztek vendégek.
– Egyrészt az a célunk, hogy a helyi közösséget, kultúrát népszerűsítsük, de még ennél is fontosabb, hogy a környezettudatosságra neveljük a gyerekeket – foglalta össze egy mondatban az erdei iskola célkitűzéseit Borbáth László.
Mint részletezte: a tevékenységek jelentős része, mintegy kétharmada azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek ismerjék meg a természetet, ezeket egészítik ki a hagyományőrző programok. Kérdésünkre elmondta: a vendégek 70 százaléka visszatér, ez jól mutatja, hogy elégedettek a helyszínnel és a szolgáltatásokkal is. Hozzáfűzte: ha valaki előre tudja, hogy egy meghatározott időpontban szeretne rendezvényt szervezni a pottyondi erdei iskolában, akkor célszerű már februárban lefoglalnia a kívánt időpontra a vendégházat. Ugyanakkor annak ellenére, hogy meglehetősen tele van a naptár az előre bejelentkezett látogatókkal, azért egy-két úgymond „lyukas” nap kerül, amikor be lehet jelentkezni az érdeklődőknek. Azt is megtudtuk, hogy három állandó visszatérőnek számító csoporttal már előre számolniuk kell. A budapesti Páneurópai Általános Iskola minden évben szervez a hetedikes tanulóinak egy ötnapos kirándulást, Tiszaújvárosból és Óbudáról is érkeznek jó előre meghatározott időpontban nagyobb létszámú látogató csoportok. A csíkszerdai civil szervezetek közül a Happy Down Egyesület is évente itt szervezi a csapatépítő képzését, illetve a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ is szervez Pottyondon kirándulást.

A Fenyővize életvilága a felnőtteket is érdekelte. Kortalan tudomány

Röviden az erdei iskoláról
A Riehen Egyesület által működtetett pottyondi erdei iskola ház 2006 óta üzemel. A kétcsillagos hostelben nagyobb csoportokat is tudnak fogadni, így helyt adnak más intézmények rendezvényeinek is. Ugyanakkor szerveznek saját, ötnapos nyári programokat. Így a kisiskolások és gimnazista diákok is részt vehetnek a korosztályuknak szánt erdei iskolai programokon. Ráadásként történelmi témájú vakációs programot is szerveznek idén nyáron, a Mindennapok a középkorban címet viseli az esemény.
Iskolásokat és felnőtteket is szívesen látnak, az erdei iskola vendégháza alkalmas különböző rendezvények megtartására. A gyerekeknek szánt rendezvények mellett szakmai találkozóknak is helyt adnak, érettségi találkozót is lehet itt tartani.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek