Játszottak, ismerkedtek a fogyatékos fiatalok

41

Az ország több tájáról érkeztek értelmi fogyatékos gyermekek és fiatalok Gyergyó­szentmiklósra – első alkalommal szervezett találkozót a helyi Napsugár az Esőben Egyesület. Csata Kinga főszervező, az értelmi fogyatékosok gyergyószentmiklósi napközijének vezetője rámutatott: a háromnapos rendezvény célja a játék és az ismerkedés volt, ugyanakkor a részt vevő egyesületek vezetőinek szakmai megbeszélésre is lehetőségük nyílt.

Sport és ismerkedés. Élmény a fiataloknak Fotó: Kertész László
Sport és ismerkedés. Élmény a fiataloknak Fotó: Kertész László

Hangos zenére ébredhettek szombat reggel a gyer­gyó­szentmiklósi ér­tel­mi sérültek napközi otthona kör­nyékén lakók. A gyermekek és fiatalok tornával indították a napot, majd sportrendezvényekkel folytatódott a programsorozat, a Batthyány Ignác Műszaki Szakközépiskolában arcfestésre is volt lehetőség, délután pedig kirándulás következett, amikor is a Gyilkos-tóhoz látogattak.
A háromnapos rendezvény már pénteken elkezdődött: szépségszalont alakítottak ki, manikűrös, kozmetikus és fodrász szépítette a lányokat, mások a Figura Stúdió Színház által biztosított jelmezekbe öltözhettek be.
Csata Kinga szervező, a Napsugár az Esőben Egyesület vezetője lapunknak kifejtette, az ország több táján is rendezvényeken vettek részt az elmúlt években, most pedig úgy gondolta, hogy nekik kell hasonlót szervezniük.
– Számos barátság alakult ki ezeken az eseményeken, bennem pedig megszületett a vágy, hogy mi is meghívjuk ezeket az egyesületeket – fogalmazott, hozzáfűzve: – Bukarestből négy egyesület vett részt a találkozón, emellett pedig Bodzavásárról, Bákóból, Râmnicu Vâlceáról és Aradról érkeztek értelmi fogyatékos gyermekek és fiatalok, kísérőikkel együtt.
Játék közben ismerkedhettek egymással, a részt vevő egyesületek vezetőinek pedig szakmai beszélgetésekre is lehetőségük nyílt. A máshonnan érkezők meglepődve vették tudomásul a Napsugár az Esőben Egyesületnél zajló komoly munkát, elmondásuk szerint nem gondolták, hogy ilyen – az országban egyedülálló – szervezet működik itt.
Csata Kinga elárulta, már fél éve elindult a szervezkedés, hogy országos szövetséget hozzanak létre, amelynek alapító tagja lenne a gyer­gyó­szent­miklósi egyesület, ráadásul jövőre az értelmi fogyatékosok országos olimpiáját is ők szervezhetik.
A találkozó vasárnapi záróakkordjaként a résztvevők szekerekkel járták be Gyergyó­szent­miklóst és környékét, a folytatással kapcsolatban pedig elhangzott: hagyományteremtő szándékkal hozták létre a rendezvényt.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.