Játékra hív a Tarisznyás Márton Múzeum: Emlékeket várnak a kommunizmusról

59

Játékot hirdetett a gyer­gyó­szent­miklósi Tarisznyás Márton Múzeum: emlékezni hívja mindazokat, akik felidéznék gondolataikat, történeteiket a kommunizmus éveiből. A rendszerváltás harmincadik évfordulója arra is jó alkalom, hogy napvilágot lássanak a kicsi, hétköznapi történetek a nagy egészből, és képet adjanak a hétköznapok milyenségéről – áll a játékra szólító felhívásban.

Kis történetekkel a kommunizmus hangulata nyomában                                             Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az intézménynek két kiadványa jelent meg decemberben, mindkettő a kommunizmus idejéhez kapcsolódik, és a rendszerváltás harmincadik évfordulója alkalmából készültek. A 2020-as naptárhoz – amely a gyergyói szocializmus különböző témaköreit villantja fel – segítségül hívták a városlakókat is, hogy fényképeikkel tegyék színesebbé, gazdagabbá a kiadványt. Tinka Kálmán: A rendszer, amelyben éltünk című önéletírása szintén a kommunista diktatúra évtizedeit világítja meg.
Az emlékeket tovább kutatva a múzeum játékra hívja mindazokat, akik megérték a kommunizmus éveit és szívesen megosztanák ezzel kapcsolatos történeteiket egymással, illetve mindazokkal, akik csak hírből ismerik az „átkos” rendszert.
– Az ilyen kicsi történetek által lehet igazán megragadni a kommunizmus hangulatát és megmutatni mindazoknak, akik akkor még nem éltek, hogy képet alkothassanak egy letűnt korszak eseményeiről, az akkori életkörülményekről. Nagyon sok embernek fogalma sincs, milyen nehézségekkel néztünk szembe azokban az időkben. Ma, amikor telerakott bevásárlókosarakkal bosszankodnak a sorban állás miatt, nem tudják elképzelni, milyen volt, amikor jegyre adták a kenyeret, és amikorra sorra kerültünk, lehet, hogy már elfogyott. Nem volt ez annyira rég, hogy ne beszéljünk róla azoknak, akik nem élték meg – mondta el érdeklődésünkre Borsos J. Gyöngyi múzeumpedagógus.
A szomorú, vidám, vagy akár groteszk sztorikat, hosszabb-rövidebb írásokat, egy-egy jellemző tárgy történetét fotókkal ellátva a Tarisznyás Márton Múzeum Facebook-oldalára várják #arendszeramibeneltunk hashtaggel ellátva (de anélkül is elfogadják) december 23-án, hétfőn déli 12 óráig. A múltidézők között a múzeum legújabb, rendszerváltással kapcsolatos kiadványait sorsolják ki.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek