Játékosan ismerkedtek az emberi testtel

Alternatív egészségnevelés 12 iskolában

87

Hargita megyei települések 12 iskolájában – Csíkszeredában, Csík­szentmárontban és a Gyi­me­sekben – tartottak egészségfejlesztő és megelőzési kísérleti programot egyedi, ausztrál minta alapján kifejlesztett módszerekkel. A korosztályoknak megfelelő programanyagok mind gyermekközpontúak, és különlegesen felszerelt mozgó osztályteremben zajlottak. A térségünkbe is átültetni kívánt program március 18. és április 4. között zajlott a Prosperitas Vitae Egyesület és a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ jóvoltából.

Illényi Éva és az egyik szemléltető eszköz. Számok helyett érdekességek Fotó: Kovács Hont Imre

A mozgó osztálytermet a magyarországi Sziget Droginformációs Alapítvány tartja fenn, és az ő közreműködésükkel jutott el Székelyföldre, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Az alternatív tanórákat Illényi Éva mentálhigiénés szakember tartotta 2–4. osztályos gyermekeknek. Összesen 12 általános iskolában, 25 fős csoportoknak tartottak rendhagyó, interaktív tanórákat.

Nem a száraz tényeket ismerték meg
Játékos formában ismerkedtek meg az emberi test működésével, a belső szervekkel, így például a táplálkozással is: a zöldség, a gyümölcs, a gabona, a húsfélék, a tejtermékek és cukrot tartalmazó ételek hatásáról a szervezetünkre. A nagyobbak ugyanakkor megismerkedtek a keringési rendszerrel, az emésztőrendszerrel, az immunrendszerrel és az idegrendszerrel is – tudtuk meg a mentálhigiénés szakembertől.
– Mindig olyan információt adunk át játékosan, amit a gyermek jobban meg tud jegyezni. Például, hogy ha egy ember idegszálait kihúznánk, akkor két és félszer körbeérnék a Földet. Ezek sokkal jobban megmaradnak a gyermek emlékezetében, mintha csak számokat mondanék nekik – ismertette a módszert Illényi Éva.
Illényi Évát a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ munkatársai közül Székely Ildikó kísérte el a mozgó osztályteremmel, négy napon keresztül. Az ő tapasztalataira is alapozva ültetnék át a programot Székelyföldre. Elmondása szerint pozitív élmény volt számára az, hogy a gyermekek kifejezetten érdeklődők voltak a tanórákon, és kiderült, hogy sokan zsenge koruk ellenére széles körű ismeretekkel rendelkeznek. Külön kiemelte a hátrányos, roma közösségből érkező gyermekek jelenlétét, akik ugyan nem mélyszegénységben élnek, de érezhetően másként viszonyultak az ott bemutatott, egészséggel kapcsolatos információkhoz.

Meg kell találni az anyagi forrásokat
Sógor Enikő, a Prosperitas Vitae Egyesület és a korai fejlesztő központ vezetője elmondta: ahhoz, hogy a módszert sikeresen átemeljék Csíkba, anyagi forrásokra is szükség van, pályázati lehetőségeket kell keresniük.
Az egyesület elnöke szerint a mozgó osztályteremben megismert módszertant egyelőre költséghatékonyabban is lehetne alkalmazni, például az átlagos tanórákon. Ugyanakkor az eszközök legyártásában és esetleges helyszínek megjelölésében, alternatívák létrehozásában – például sátrak felállításában – is gondolkodnak. A várhatóan egy-két éven belül megvalósuló projektet a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a pszichopedagógusok központja is támogatja.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek