Játékosan az erősebb közösségért

62

Harmadik alkalommal tartotta meg Élményhatás elneve­zésű projektjét a gyergyó­szent­miklósi Pro Terra Alapítvány, ezúttal is integrált módszereket alkalmaztak a részt vevő osztályközösségeknél. Két hete­dikes osztály vett részt a foglalkozásokon, amelyek elsősorban a közösség összekovácsolását és megerősítését szolgálták – tájékoztattak a szervezők. A gyermekek részéről pozitív visszajelzések érkeztek, véleményük szerint többször kellene hasonló programokat szervezni.

Játékokkal az osztályközösségért. Élményhatás
Játékokkal az osztályközösségért. Élményhatás

Idén négy osztályközösség jelentkezett a programokra, a beküldött motivációs levelek alapján ezek közül két hetedik osztályt választottak a szervezők: a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskolából Fazakas Edit osztályát, Simon Katalin tanítványait pedig a gyergyótekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskolából.
Mindkét osztályközösség kétnapos tevékenységen vett részt, amelynek során a szervezők élménypedagógiai, önismereti játékokat, valamint zene- és kézmű­ves­terápiát alkalmaztak. Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány vezetője lapunknak kifejtette: a gyermekek többsége számos iskolán kívüli tevékenységen vesz részt, így magára az osztályközösségre már nem jut elég idő.
Elmondása szerint a foglalkozások jó alkalmat biztosítanak arra, hogy az osztálytársak jobban megismerjék egymást, és az együttműködést igénylő játékok során egymásra hangolódjanak.
– Rendkívül mozgékonyak, mindenki egyszerre akar mindent, így pedig nem figyelnek egymásra. A gyakorlatok célja az, hogy meghallgassák a másikat, és rájöjjenek, mi az, amiben változniuk kell – mutatott rá Szőcs Zsuzsánna. A zenés fog­lal­ko­zásokat a csíkszeredai ze­ne­te­rapeuta, Majla Géza, a kéz­mű­ves­tevékenységeket Szőcs Zsuzsánna, a különböző önismereti játékokat pedig Kiss Alíz iskolapszichológus vezette.
A játékos foglalkozások során a visszahúzódóbb gyermekek is szerephez jutottak, vezényelhették osztálytársaikat, így szerezve önbizalmat. Az egyik rajzfoglalkozáson a gyermekek videóra vették a munkafolyamatot, majd azt visszanézve döbbentek rá, hogy bizony sok mindenben meg kell változniuk.
– Nem köszönjük meg, ha kapunk valamit, nem hallgatjuk meg a másik véleményét, kizárólag a mi álláspontunkat hajszoljuk – mondták, hozzátéve: sokkal több ehhez hasonló programra lenne szükség.
A Pro Terra Alapítvány projektjét Gyergyószentmiklós önkormányzata támogatta.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek