Játékos ismerkedés a lovak világával

60

Negyvenöt gyermek részvételével szervezett lovastábort a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthon, az öt napon át tartó foglalkozások helyszínéül az intézményhez tartozó gyer­gyó­szárhegyi tanya szolgált. Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokat magyarországi önkéntesek vezették, akik már visszajáró vendégei a szárhegyi tábornak – elmondásuk szerint négy évvel ezelőttre nyúlik vissza a kapcsolat kezdete. A gyermekotthon egyik vezetője és a tábor főszervezője, László Pál azt mondta: a legfontosabb, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek a természetben.

Lovastábor. Ismerkedés, tanulás Fotó: Kertész László
Lovastábor. Ismerkedés, tanulás Fotó: Kertész László

A dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi és gyergyószárhegyi gyermekei vettek részt az ötnapos lovastáborban, ahol természetesen a lovaglás kapta a főszerepet, de emellett elméleti oktatáson, különböző képességfejlesztő játékokon és kézműves-foglalkozásokon is részt vettek a táborozók.
László Pál főszervező azt mondta, minden évben igyekeznek megtartani a foglalkozássorozatot, amely nagy népszerűségnek örvend a gyermekek körében. A tevékenységeket Pécsről érkezett önkéntesek koordinálták, akik már negyedik éve ápolnak jó kapcsolatot a gyergyószentmiklósi gyermekotthonnal. Közel állnak hozzájuk a lovas tevékenységek, hisz otthon a Megyer Törzs Déli Gyepüvédői Lovas Hagyományőrző Egyesületet vezetik, amely szintén szervez táborokat. Harcz Richárd három éve járt először Szárhegyen, és mint mondta, a tábor sikerén felbuzdulva jött is a folytatás a következő években.
A foglalkozásokkal kapcsolatban kifejtette, igyekeztek folyamatként felépíteni a tábort, hisz többen a résztvevők közül most ültek először lovon.
– Mindenki a saját tempójában és a saját tudásának megfelelően tanult – tette hozzá, mondván eleinte senkinek nem engedték, hogy egyedül lovagoljon, a tábor utolsó napjaiban azonban már azt is megtapasztalhatták a bátrabbak.
Nemcsak a lépés és az ügetés rejtelmeit sajátították el a gyermekek, hanem többek között a helyes testtartásra is igyekeztek rávezetni őket az önkéntesek. A különböző lófajták és a hátasok körüli szerszámok megismerése sem maradt ki a tábor programjából, emellett kreativitásfejlesztő játékokkal is készültek a pécsi önkéntesek.
– A kapott szeretet hoz vissza mindig bennünket – fogalmazott Harcz Richárd, mondván hacsak tehetik, a következőkben is eljönnek Székelyföldre.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek