Játék négyesben a Nyílt tengeren

49

A 2013-ban elhunyt kortárs lengyel drámaíró, Sawomir Mroek Nyílt tengeren című abszurd komédiáját csütörtökön este Csurulya Csongor rendezésében mutatja be a székelyudvarhelyi társulat. Abszolút abszurd izgalom, meglepetésekkel – kalandos tengeri utazás lesz, de garantáltan nem leszünk tengeri betegek, és még szavazhatunk is.

Nyílt tengeren/térben. Abszurd drámát mutat be a Tomcsa Sándor Színház Fotó: Balázs Attila
Nyílt tengeren/térben. Abszurd drámát mutat be a Tomcsa Sándor Színház Fotó: Balázs Attila

Áthallásosként definiálta a Kerényi Grácia fordítása alapján színre vitt darabot Nagy Pál igazgató, aki szerint biztos lesznek majd nézők, akik ezt és azt is belemagyaráznak a darabba, holott az csupán a véletlen műve, hogy éppen a választások előtt mutatják be Mrožek drámáját. A darabválasztásban a praktikusság is szerepet játszott: az alacsony költségvetésű, kevés szereplős, minimális díszletes stúdióelőadásokat könnyűszerrel lehet utaztatni, felújítani, újrajátszani – magyarázta az igazgató, hozzáfűzve, hogy a most szabadelőadásban megtekinthető produkciót a jövő évadban diákbérletben tűzik műsorra.
– A Nyílt tengeren és maga Mrožek is régóta birizgálja a fantáziámat. Keveset játszott darab, de borzasztóan jó az anyag, dramaturgia szempontból is jól megírt, erős mondanivalóval – magyarázta a választást a rendező, Csurulya Csongor. Az igazgató által használt áthallásos jelzőre visszacsatolva úgy vélekedett, hogy a társadalmi helyzetre reflektáló mű nemcsak most, de minden időben és szituációban aktuális.
Csurulya nem először rendez stúdióelőadást, legutóbb pár évaddal ezelőtt Ibsen Nóráját vitte színre. Mint mondta: szereti, hogy előadás közben intim, meghitt hangulat, bensőséges kapcsolat jön létre a színész és a néző között.
– A színésznek muszáj a szó legnemesebb értelmében jelen lenni, nem lehet technikából megoldani az előadást, ahogy egy nagyszínpadi előadásnál ez előfordulhat, mert abban a pillanatban lebukik a nézőközönség előtt. Ez egy négyszer négyes játszótér, ebben telik el a 65-70 perces előadás. A szereplők mindvégig egymásra vannak utalva és együtt érnek el a történet végére. Minden tekintet mögött egy gondolatnak kell lennie, és ennek látszania is kell, különben üres lesz – fogalmazott.
Csurulya szerint a Nyílt tengeren másik előnye, rendezői szemszögből nézve, hogy kevés, mindössze négyszereplős, így a próbafolyamat alatt jóval több idő jut az egyes karakterek kidolgozására. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez „férfimunka”, ugyanis a négy szerepet Tóth Árpád (Magas) Szűcs-Olcsváry Gellért (Középső), Barabás Árpád (Kicsi) és Dunkler Róbert (Postás, lakáj) játssza. Előrebocsátotta: a nézőknek is jut szerep, de nem fognak senkit provokálni. Az abszurd komédia nyilván abszurd humorral fűszerezett, lehet majd kacagni és elgondolkodni azon, amin nevetünk. Ahogy a rendező mondta: sok humorral megírt történet, de komolyan kell venni. Azt is elárulta: trágár beszéd nem sérti majd az erre kényes nézők fülét, de szókimondó nyersességben nem lesz hiány. Az előadás alacsony költségvetésű, minimális, a rendező által tervezett díszlettel, jelmezzel, egyetlen zenei momentummal, kevés akusztikai hanghatással – ez nem spórolási szándékból van így, hanem, mert ez passzol az egyszerű szituációra épülő darabhoz.
Mrožek Nyílt tengeren című abszurd komédiájának bemutatója április 14-én, csütörtökön este 7 órától lesz. Érdemes időben helyet foglalni, mert a helyek száma korlátozott. A darabot április 15-én, pénteken és május 10-én és11-én, 19 órai kezdettel lehet még megtekinteni.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.