2021, március 6, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Járványidőben menő a pszichológia

Kimagaslóan nem nőtt az olvasási kedv a járványidőben – ez derült ki a megyei könyvtárak és lapunk által megkérdezett könyvüzletek vezetőinek a véleményéből, ugyanakkor a szükségállapot idejére elrendelt kijárási tilalom előtt megfigyelhető volt egy tömeges vásárlási hullám a könyvesboltokban. Leginkább a pszichológiai témájú és az önsegítő könyveket szerették az olvasók, illetve nagy volt az érdeklődés a kortárs irodalom frissen megjelent kiadványai iránt is. 

Bár a tavaly márciusban bevezetett szükségállapot idején, két hónapig zárva voltak a könyvtárak a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója szerint Csíkszeredában és környékén, a koronavírus-járvány idején sem lankadt az olvasókedv, ezt bizonyítja az is, hogy a megyei intézmény tavaly is jó évet zárt.

– Habár intézményünkben a járványügyi korlátozások miatt tavaly elmaradtak a korábbi években megszokott rendezvények, programok, különböző konferenciák, alapjában véve így is jó évet zártunk, és az olvasók száma is konstans maradt. Tavaly 5447 dokumentummal bővült a könyvtári állományunk, így több mint 190 000 dokumentumból választhattak az olvasóink, akik ki is használták ezt a lehetőséget, és 55 524 dokumentumot kölcsönöztek ki. A könyvtár weblapjának használata 20 százalékkal nőtt, illetve a közösségi oldalak nézettsége is növekedett – tudtuk meg Gyulai Arthur igazgatótól.

A Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója szerint a kikölcsönzött könyvek között a kereskedelemben legújabban megjelent, kortárs szerzők, illetve a pszichológia témájú kiadványok voltak a legkeresettebbek, mint például Ljudmila Ulickaja A lélek testéről című novelláskötete, az elmúlt évek egyik legnagyobb orosz sikerkönyvének számító, Guzel Jahina Zulejka kinyitja a szemét című regénye, Delia Owens első regénye, az Ahol a folyami rákok énekelnek. Szintén sokan keresték és olvasták a holokauszt-túlélő magyar származású pszichológus Edith Eva Eger könyveit A döntést és az Ajándékot, a magyar kortárs szerzők közül pedig Grecsó Krisztián Vera és a Tánciskola című regényei, Péterfy Novák Éva legújabb, sokkoló regénye az Apád előtt ne vetkőzz voltak nagyon népszerűek, de keresettek voltak Szentesi Éva Pedig olyan szépen éltek, illetve Tompa Andrea Haza, Fejtőlől s lábtól kötetei is.

– A tavalyi népszerűségük miatt sikerkönyveknek mondhatjuk továbbá Orvos Tóth Noémi Örökölt sors, Vekerdy Tamás Érzelmi biztonság, Yuval Noah Harari Homo Deus, Sapiens, Szabó Péter Állj félre a saját utadból, Robin Sharma A szerzetes aki eladta a Ferrariját, Almási Kitti Bátran élni könyveit – részletezte az igazgató. 

Kevesebb könyvet kölcsönöztek a székelyudvarhelyiek

A székelyudvarhelyi tékában éppen a hét közepére készítették el a tavalyra vonatkozó statisztikákat. Mindent összevetve, összességében nagyon aktív év volt a munkaközösség számára, hiszen a tízévenként kötelező teljes állományi leltárt is elvégezték a szolgáltatások mellett, 8571 megrongálódott könyvet vontak ki forgalomból – közölte Rendi Éva osztályvezető könyvtáros. 

Az intézmény több mint két hónapig zárva volt, bizonyára ezzel is magyarázható, hogy majdnem 8000 kötettel vettek ki kevesebbet az olvasók (pontosan 24 528-at, míg az előző évben a harmincezret is jóval meghaladta a kikölcsönzött könyvek száma). Ugyancsak a járvány miatt mindössze 478-an iratkoztak be a könyvtárba, miközben 2019-ben 1694 új olvasót regisztráltak. – A korlátozások közepette a felnőttek, különösen a nyugdíjasok, inkább vettek bátorságot a látogatásra, míg a diákok és kisgyerekes szülők az online oktatás miatt maradtak el jobbára – mondta Rendi Éva.

Női írók, lelki témák

Megtudtuk, hogy az udvarhelyiek „mindent” olvasnak: klasszikust és kortárs írásokat egyaránt, de azért a kortárs bestsellerek vezetnek. Kovács Erzsébet könyvtáros azt mondta, hogy olvasóik nagyon keresik az újdonságokat, és leginkább a könnyed, mégis tartalmas, szórakoztató olvasmányokat, történelmi regényeket szerették. Népszerűek Fábián Janka könyvei, a titokzatos olasz írónő, Elena Ferrante köteteire fel kell iratkozni, annyira kedveltek. A pszichológiai témájú művek is kelendők az udvarhelyi téka olvasói között, a szlovákiai magyar származású, holokauszt-túlélő amerikai pszichológus, Eva Edith Eger új könyve, az Az ajándék nagy kedvenc volt tavaly, Irvin D. Yalom amerikai pszichológus köteteit is „vitték, mint a cukrot”, és nemcsak a regényei, hanem a „szakmaibb” munkái iránt is volt érdeklődés. A felnőtt olvasók toplistájára José Rodrigues dos Santos portugál író könyvei is felkerültek – tájékoztatott a könyvtár munkatársa.

A gyerekek esetében egyértelműen a könnyed és vicces művek népszerűek. A kisebbek Vadadi Adrienn, Pásztohy Panka műveit szeretik, nagyobbaknál a Geronimo Stilton-könyvek nagyon keresettek, de a könyvtáro-

sok ajánlatára szívesen elviszik az Abszolút Könyvek valamelyikét is. Egyébként a székelyudvarhelyi téka állománya 1256 kötettel gyarapodott a tavaly.

Örökölt sors mindennap

Bekukkantottunk Székely­ud­var­hely egyik legkedveltebb könyvesboltjába is. Miklós Levente, az Árnika bolt tulajdonosa azt mondta, hogy határozottan megnövekedett a könyveladás tavaly, az év vége pedig különösen erős volt. – Pulóver, ékszer helyett inkább könyvet vásároltak az emberek. Új vásárlók is betértek hozzánk. Többen vásároltak többnek – summázott Miklós. A vásárlási szokásokra egyértelműen hatással vannak a trendek: a média, közösségi médiák által „propagált” könyvek iránt nagy volt a kereslet. Nagyon fogytak tavaly a könnyebben fogyasztható pszichológiai témájú művek, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című kötetéből naponta eladtak legalább egyet. Az önsegítő könyveket is vették, legyen az gazdasággal, vállalkozásokkal kapcsolatos, ugyanakkor az emberekben mintha megnövekedett volna az igény magyarázatot találni a változó világra, a körülöttük történő eseményekre. Így sokan keresték Yuval Noah Harari történész-író munkáit, és a hasonló történelem-magyarázattal foglalkozó műveket. 

Harry Potter visszatért

Felerősödött a szakácskönyvek iránti érdeklődés is – sorolta a tavalyi év tapasztalatait Miklós Levente, majd kijelentette: a gyerekek és a fiatalok is olvasnak, nem is kevesen. Kapósak voltak a gyerekkönyvek, az ifjúsági irodalom is nagyon „menő”. Leiner Laura új köteteire rendszerint már 20-30 fiatal feliratkozik, szinte hamarabb tudják a megjelenés várható időpontját, mint a könyvesbolt tulajdonosa. Tavaly Harry Potter is reneszánszát élte, de a tizenévesek körében nagyon kapósak voltak Wéber Anikó, Berg Judit, Bosnyák Viktória könyvei is, a 15 év feletti lányok pedig az ún. pöttyös könyvek, jelenleg főleg a Cassandra Clare-könyvek nagy fogyasztói.

Kíváncsiak voltunk a kortárs magyar irodalom iránti érdeklődésre is. Kiderült, hogy a toplistát egyértelműen Dragomán György Főzőskönyve vezeti, majd Szentesi Éva és Péterfy-Novák Éva könyvei következnek, de nagyon sok fogyott Böjte Csaba Füveskönyvéből is. Világirodalom kategóriában a könyvesboltban, akárcsak a könyvtárban, Elena Ferrante és Eva Edith Eger a sztár.

Kevésbé volt igény az útikönyvekre, albumokra

A csíkszeredai székhelyű Gutenberg könyvesboltnak több székelyföldi városban van üzlete, az ő tapasztalataikra is kíváncsiak voltunk. Tőzsér Kinga üzletvezető szerint az erdélyi magyar olvasók naprakészen követik a magyarországi sikerlistákat, nagyjából tehát ugyanazok a könyvcímek keresettek itthon is, mint a kinti könyvespolcokon, illetve ezek egészülnek ki az erdélyi, székelyföldi történeteket feldolgozó könyvcímekkel, hiszen az erdélyi kortárs szerzők kiadványai iránt is van igény.

– A népszerű és valószínűleg már sokat említett Eva Edith Eger A döntés és Az ajándék című könyvek mellett üzleteinkben nagyobb igény mutatkozott Tompa Andrea Haza, illetve Böjte Csaba Füveskönyve iránt, és hát decemberben taroltak a szakácskönyvek, talán az eddigi évek legtöbb példányszámát adtuk el belőlük. Kiemelten sikeres volt Erdély-szerte Dragomán György Főzőskönyve. Kiemelném ugyanakkor, mint erdélyi kortárs szerző, Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi meseregényeit, amelyek szintén szép számban fogytak, valamint a szintén a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent Sepsiszentgyörgy képes története című kiadványunkat, ami egy újabb sikertörténet – részletezte Tőzsér Kinga.

A könyvesbolt vezetője szerint a gyermekkönyvek között is vannak kiemelkedők, ilyen a Berg Judit Rumini irodalmi sorozat, Wéber Anikó Cseresznyeliget titka című kamaszokhoz szóló története, de Harry Potter is még mindig keresett. 

– A koronavírus-járvány ellenére nem panaszkodhatunk, voltak kifejezetten forgalmas időszakok, például a szükségállapot kihirdetése előtti időszakban, amikor az emberek valóban megpróbáltak beszerezni néhány könyvet a kijárási tilalom idejére. Hadd említsek meg ugyanakkor néhány negatívumot is, hiszen a járványban minimálisra csökkent az erdélyi városokban a turizmus, és ez az üzleteinkben is megérződött, sokkal kevesebb útikönyvet, albumot, térképet adtunk el például, mint a korábbi években –  összegezte Tőzsér Kinga.

Asztalos Ágnes 

Pál Bíborka


Kapcsolódó cikkek:

Hetvenéves korukig is dolgozhatnának az alkalmazottak – véli a miniszter

Minden alkalmazott akár 70 éves koráig is dolgozhat, ha akar – jelentette be pénteken Botoşani-ban a munkaügyi miniszter. Raluca Turcan azt mondta: a kormány kidolgoz...

Romániában is kimutatták a dél-afrikai vírusmutációt

Romániában is kimutatták a koronavírus dél-afrikai mutációját, az év eleje óta jelen lévő brit vírusvariánsnak pedig meghatározó szerepe lehet abban, hogy újra erőre kapott...

Legfrissebb