Járványhelyzetben is sok a tennivaló

Védőfelszereléssel látták el a borszéki egészségügyi intézményeket

55

Nagy mennyiségű védőfelszerelést adott át múlt héten Borszék Polgármesteri Hivatala a település egészségügyi intézményeinek. A járvány kezdete óta a városháza 60 ezer lejt költött a vírusellenes intézkedésekre. A fürdővárosban ugyanakkor számos pályázatot is előkészítettek a szükségállapot ideje alatt, a napokban pedig több jelenlegi beruházásnál elkezdődik a munka.

Hasznos támogatást kaptak a borszéki intézmények                                    Fotó: Borszéki Polgármesteri Hivatal

Ellátta a polgármesteri hivatal a városban működő egészségügyi intézményeket a szükséges védőfelszerelésekkel: a Har­gita Megyei Mentőszolgálat bor­szé­ki kirendeltsége műanyag arcvédőket, kezeslábasokat, cipőtakaró láb­zsákokat, köpenyeket, FFP2 típusú vé­dőmaszkokat, védőkesztyűket és fertőtlenítőszert kapott. Hasonló juttatásban részesült a Gyulafehérvári Caritas otthongondozói szolgálata, valamint az egészségházban működő orvosi rendelő – tájékoztat a polgármesteri hivatal által kiadott közlemény.
Az önkormányzat 5000 pár kesztyűt és 4000 védőmaszkot osztott szét a városlakók között. Szintén a lakosság védelme érdekében fertőtlenítették a lépcsőházakat és a köztereket; a tömbházak előtereiben kézfertőtlenítő adagolókat helyeztek el. A működéshez szükséges eszközökkel szerelték fel az intézményesített karantént, itt azonban még senkit sem kellett elhelyezni. Házi elkülönítésben is csupán két személy tartózkodik jelenleg – közölte érdeklődésünkre Rédai Botond, a hivatal szóvivője.
A járvány időszakában a digitális ügyintézés került előtérbe, és a visszajelzések alapján jól működik ez a fajta kapcsolattartás. Arra ösztönözték az embereket, hogy banki átutalással fizessenek, több lehetséges fórumon megadták az ehhez szükséges banki adatokat, ugyanakkor a hivatal munkatársaival lehetett egyeztetni a szükséges teendőkről. A szükségállapot lejártával is szeretnék erre a fizetési módra ösztönözni az embereket.
A szükségállapot ideje alatt számos pályázatot készítettek elő, illetve a jelenlegi beruházásokkal kapcsolatban is sok tennivaló akadt.
– Rengeteg a háttérmunka, ami nem igazán látszik, ám ez az előfeltétele a további fejlesztéseknek – fogalmazott Mik József polgármester.
Az elkezdett beruházásoknál – a 49-es villánál, valamint az új kezelőbázisnál – folytatódnak a munkák, a járóbeteg-rendelők épületének felújítására május negyedikei érvényességgel adták ki a kezdési parancsot, a kivitelezési határidő év végéig szól. Hamarosan elkezdődik a közbeszerzési folyamat a polgármesteri hivatal rehabilitációjára és a biomassza alapú fűtésrendszer építésére. A város egyik legnagyobb projektje, a Regionális Operatív Program (POR) keretében benyújtott integrált fejlesztési projekt: az elmúlt két hónapban a pályázat kiegészítő dokumentumait készítették el.
Elkészült a közvilágítás felújítására és bővítésére vonatkozó hatástanulmány; az eddigi hőszigetelési munkálatokból kimaradt tömbházak esetében pályázatot nyújtanak be.
Mik József polgármester reményét fejezte ki, hogy a nyár folyamán újra megnyithatják kapuikat a vendéglátóegységek, és a turisták hazai célpontokat választanak szabadságuk eltöltésére: a fürdőtelepülés nyújtotta természetbarát környezet vonzó lehet a hazaiak szemében.
– A nyári bobpályánkat május folyamán mindenképpen felszereljük. Egyre jobban körvonalazódik ugyanakkor, hogy a nyári időszakra tervezett fesztiváljaink és tömegrendezvényeink elmaradnak. A költségvetésben erre elkülönített összegeket átcsoportosítjuk a különböző fejlesztésekhez – fogalmazott az elöljáró.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.