Járosi Andor-díj Sógor Csabának

A család feladata hirdetni a megtartó értékeket

152

Halmágyon tartotta éves közgyűlését a romániai Evan­gé­likus-Lutheránus Egyház Bras­sói Egyházmegyéje szombaton. A helyszínválasztás által évről évre próbálnak kiemelt hangsúlyt fektetni a szórványban élő magyarság támogatására. Az esemény keretében Adorjáni Dezső Zoltán püspök Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőnek adományozta az egyház Járosi Andor kitüntetését.

Adorjáni Dezső Zoltán püspök és Sógor Csaba lelkész, EP-képviselő

A halmágyi közgyűlés, amelyen részt vettek az egyház­megyéhez tartozó egyházközségek képviselői, az egyház­megye tisztségviselői és az egyház­kerület elnöksége, úrvacsora­osztással egybekötött ünnepi istentisztelettel indult.
– A mi hivatásunk a 21. században az életnek a mentése, a gyógyítás, a helyreállítás, az értékmentés. Most van értelme a mi hivatásunknak, ma van igazán értelme a keresztény szolgálatnak. A kereszténység létszükséglete, hogy álljon a Szentlélek vezetése alatt, mert enélkül idomulunk a trendekhez, a hivatalos klisékhez. Isten Szentlelke nélkül halott az egyéni élet, az egyház élete és a nemzet élete is – hangsúlyozta igehirdetésében az igaz, hiteles keresztény élethez való visszatérés fontosságát Adorjáni Dezső Zoltán.
Az istentisztelet keretében Zelenák József esperes beiktatta tisztségükbe a megválasztott Egyházmegyei Presbitérium tisztségviselőit, majd a közgyűlés munkálatait megelőzően átadták a Járosi Andor-díjat, amelyet az erdélyi magyar egyházakért és a kisebbségben élő magyarság fennmaradása, megerősödése és fejlődése érdekében végzett tevékenységéért Sógor Csabának adományoztak. A református lelkész, európai parlamenti képviselő tevékenységét Adorjáni Dezső Zoltán méltatta.
– Bármilyen feladatot is vállal, mindig Isten szolgálatában végzi, igyekszik világi hivatásában, politikusként is a keresztény értékeket képviselni – mondta.
Sógor Csaba köszönetet mondott az elismerésért, hangsúlyozva, küldetésének tartja képviselni azt a keresztény örökséget, amely Európának elvitathatatlan része, ugyanakkor meggyőződése, hogy a keresztény emberek nem vonulhatnak félre, most még inkább részt kell vállalniuk a közéletben, a politikában, a poliszért folytatott munkában. Az RMDSZ-es politikus köszönetet mondott ugyanakkor azért is, hogy az evangélikus egyház partnerséget vállalt, és a továbbiakban is folytatni kívánja a kolozsvári Európai Beszélgető Estek rendezvénysorozat megszervezését, amelynek keretében ez idáig közel tíz európai parlamenti képviselő érkezett Erdélybe jobban megismerni a magyar közösség problémáit.
A halmágyi közgyűlést megelőzően a családok évéhez kapcsolódó témakörben szervezett gálaestet tartottak pénteken Sepsiszentgyörgyön a helyi evangélikus-lutheránus templomban. A gálaesten Sógor Csaba meghívott előadóként volt jelen. Előadásában úgy fogalmazott: az elmagányosodó nyugati világban a keresztény család feladata az, hogy még inkább hirdesse Európának azokat az értékeket, amelyek kétezer éve megtartották.
– A családban tudjuk leginkább gyakorolni a feltétel nélküli szeretetet, a szolidaritást, az áldozatkészséget, az összefogást és összetartást. Ezekre az értékekre van ma a legnagyobb szükség, ezért fontos, hogy minden szempontból a keresztény család legyen példa Európa számára – mondta az EP-képviselő.
A gálaest programját a Bar­timeus Játszóház fogyatékkal élő gyermekeinek bábelőadása, a sepsiszentgyörgyi Kantate gyermekkórus ünnepi műsora és a Plugor Sándor Művészeti Középiskola diákjainak előadása tette még színesebbé.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.