Járható, de bizonytalan

Bucsin-tető: útra dőlt fák okoznak problémát

204

Lezárták hétfőn este a Bucsin-tetőn átvezető országutat Bor­zont és Parajd között. Fák dőltek az úttestre, emiatt veszélyes lett volna a közlekedés. Az utat tegnap reggel nyitották meg ismét a for­galom előtt, de bármikor lehet újabb lezárás, ugyanis havazást, hóvihart jeleznek a meteorológusok.

Kidőlt fáktól tisztították meg az utat. Nagyobb léptékű beavatkozás várható Fotó: CNAIR

Az országos közúti infrastruktúrát kezelő vállalat adta hírül hétfőn este, hogy lezárták a Bucsin-tetőn átvezető 13B jelzésű országutat. A döntést a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségével, a prefektúrával, valamint a rendőrséggel közösen hozták meg, azért, hogy elkerüljék az esetleges baleseteket és ne kerüljenek emberéletek veszélybe, valamint anyagi károk se keletkezzenek.
Hóval megrakódott fák dőltek az úttestre az erős szél következtében. Az útszakaszt egyébként a lezárást megelőző és az azt követő órákban is takarították és eltávolították a kidőlt fákat, így tegnap reggel néhány perccel 9 óra előtt újraindulhatott a forgalom a Bucsin-tetőn át.
Az útlezárásról egyébként sok autós nem értesült: egy borzonti lakos elmondása szerint sokan voltak kénytelenek visszafordulni és más úton haladni céljuk felé, de olyan autósok is akadtak, akik Borzonton várakoztak, hogy folytathassák útjukat.
A Bucsin-tetőn rendszerint nagy a forgalom, ami részben annak is köszönhető, hogy több sípálya is található a térségben. Éppen a tetőn működik a Bujdosó sípálya, amelynek tulajdonosa, Balázs Zsolt azt mondta, a Bucsin-tetőre vezető úton a kidőlt fák mellett gyakran okoznak problémát az elakadt kamionok is. Hétfőn a késő esti órákban is találkoztak ilyennel. Megjegyezte, az utat rendszeresen takarítják, de egyes sofőrök nincsenek felkészülve a téli útviszonyokra. Arról tájékoztatott, hogy tegnap a délelőtti órákban már megfelelő körülmények között lehetett eljutni a tetőre.
Az útkezelő vállalat felhívja a sofőrök figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek, a téli körülményeknek megfelelő sebességgel, s csak akkor induljanak útnak, ha autójuk megfelelően fel van szerelve és tájékozódtak a közlekedési viszonyokról. A bucsini út egyébként ezen a télen nem először volt lezárva, a nagy mennyiségű hó időről időre nehézkessé teszi az átkelést az 1350 méter magas Bucsin-tetőn. Mint arról beszámoltunk: az útügy arra készül, hogy a kalondaihoz hasonló, az erdőtulajdonosokkal közösen végzett fakivágással előzzék meg a baleseteket.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek