Járdákat és futballpályákat építenek

Elkészült az ivóvízhálózat

101

Újszékely községben sikerült sok év után megépíteni és átadni a szolgáltatónak az ivóvízrendszert. Idén a járdaépítésre fektetik a hangsúlyt, de a sport is szerepet kap a község életében: futballpályák épülnek – mondta el beszámolójában Balló Zoltán polgármester.

Balló Zoltán Fotó: Nagyálmos Ildikó

Újszékely község mindhárom településén 2016-ban fejezték be az ivó­víz­hálózatot, 2017-ben pedig elő­készítették a szolgáltató Aqua­servnek, 2018 év végére sikerült átadniuk.
– Az alpolgármester, Tordai Enikő segítsége nélkül ezt nem tudtuk volna megvalósítani – mondta el lapunknak a polgármester.
A szennyvízhálózat 88 százalékban elkészült, Alsóboldog­falván a vasút alatt kell még átfúrniuk, ezt a székelykeresztúri derítőállomáshoz kötik be, Szent­erzsébeten pedig külön derítőállomás áll rendelkezésükre. Ugyanakkor hátravan még a pumpák bekötése. A vízhálózat a kormány vidékfejlesztési alapjából készült el: az ivóvíz 4,3 millió lejbe került, a szennyvízhálózat pedig 4,5 millió lejbe.
Újszékelyen és Alsóboldog­falván jelenleg a járdák telekkönyveztetése zajlik, hogy ki tudja adni az önkormányzat az építkezési engedélyt, a polgármester szeretné, ha még ebben az évben mindkét faluban elkészülne a járda. Erre is benyújtották a pályázatot a kormány vidékfejlesztési alapjához, elbírálás alatt van, a befektetés összértéke 460 ezer lej.
Szintén pályázatból kötnék össze az országutat Fiatfalvával, az aszfaltozásnak három szakasza van: a főúttól a vasútig, a vasúttól a Küküllőig, onnan pedig Fiatfalva határáig.
Tavaly vásároltak egy területet Szenterzsébeten, ahová műgyepes minifocipályát építenek. A pénz megvan rá, tavasszal nekifognak a munkálatoknak. Újszékelyen is szeretnének futballpályát építeni, az ehhez szükséges összeget a LEADER-en pályázzák meg áprilisban.
A szenterzsébeti és újszékelyi iskolákat felújították, a sportpályákat leaszfaltozták, a gyermekek egy részét mégis a székelykeresztúri intézményekbe viszik a szülők, fájlalja a polgármester. Szenterzsébeten elkészült az óvoda, viszont ivóvízproblémák miatt csak tavaly novemberben kapott működési engedélyt. Alsóboldogfalván tavaly tavasszal újították fel az óvoda épületét.
Szenterzsébeten a református egyháztól kapott területre építik fel idén helyi költségvetésből a ravatalozót, Újszékelyen és Alsóboldogfalván már régebben elkészült.
Szintén tavaly újították fel a községközpontban az orvosi rendelőt, ahol hetente kétszer rendel az orvos. A polgármesteri hivatal épülete is felújításra vár.
Az önkormányzat minden évben támogatja a civil szervezeteket, a futballcsapatot, illetve különféle kulturális rendezvényeket. Szenterzsébeten a gyerekek délutáni oktatásának, étkeztetésének egy részét is finanszírozzák.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek