2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Járda épül Gyergyócsomafalván: Beruházás a gyalogosok biztonságáért

Hosszas közbeszerzési procedúra után október végén elkezdődött a járdaépítés Gyer­gyócsomafalván, a 126-os megyei út mentén. A két kilométernyi járdaszakasz építése során vízelvezető csövekkel oldják meg, hogy a telkekről a sáncba folyhasson a víz, a keskeny szakaszokon pedig fedett sáncokat készítenek.

Október 28-án adták át a munkaterepet a gyer­gyóalfalvi kivitelezőnek, hogy a késő őszi kedvező időjárást kihasználva elkezdhessék a járdaépítés előkészítő munkálatait a 126-os megyei út mentén. A közel másfél millió lejes beruházást az időjárás függvényében végzik.
– A járda építését négy évvel ezelőtt kezdeményezték a lakosok, kérést fogalmazva meg az önkormányzat felé: Hargita Megye Tanácsa támogatta az elképzelést, és vállalta a finanszírozást, a község pedig a tervek elkészíttetését – mondta el Márton László Szilárd polgármester.
A közbeszerzési eljárást hét alkalommal hirdették meg, minden közbenjárásra szükség volt, hogy kivitelezőt találjanak, tette hozzá a község polgármestere.
A munkálatokat a falu újfalvi bejáratánál kezdték el, az út jobb oldalán: az előkészítés részeként minden teleknél 20 cm átmérőjű csövet helyeznek a földbe, hogy a csapadékvizet a sáncokba vezesse az udvarokról. A beruházás során a központi óvoda előtti járdarészt felújítják, biztonsági korlátot helyeznek el, az épülettel szemben pedig kiszélesítik a járdát, hogy a parkoló autók és a gyalogosok is elférjenek. Az iskola előtti gyalogátjárónál ugyancsak biztonsági okokból a szemközti oldalon is egy rövid szakaszon, a Dáviddomb utca bejáratáig járdarészt alakítanak ki, amely az utcában már meglévő járdához csatlakozik. A polgármesteri hivatal és a központi elemi iskola közötti járdarészt is felújítják.
Márton László Szilárd polgármester elmondta: a kivitelezővel való többszöri egyeztetésben arra is kitért, hogy ne hagyjanak befejezetlen munkafolyamatot a tél idejére, ne maradjon felásott, gyalogosközlekedésre alkalmatlan sáncmart.
Hargita Megye Tanácsának októberi ülésén 4,5 millió lejt osztott vissza a települések beruházásainak támogatására. Barti Tihamér alelnök érdeklődésünkre elmondta: Gyergyócsomafalván három projektet támogatnak ebből az összegből: 200 ezer lejt a Dáviddomb és Töltés utca aszfaltrétegének karbantartási munkálataira, 75 ezer lejt pedig a központi tér rendezésére és az itteni vízelvezető árok takarítási munkálataira szánnak. Emellett 15 ezer lejjel támogatják a helyi önkéntes tűzoltó-alakulatot, hogy felszereléseket vásárolhassanak a még hatékonyabb munkavégzéshez.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb