Januártól felkeresik a gazdákat

Falugazdászok dolgoznak

211

Három falugazdász kezdte el tevékenységét a Gyergyói-me­den­cében a Caritas Vidékfejlesztés irányításával. A magyar kormány támogatásával indult program célja a székelyföldi gazdák tájékoztatása, képzése, a fiatalok itthon tartása.

Három szakember dolgozik a Caritas Vidékfejlesztés irányításával Fotó: Lázár Hajnal

A magyar Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Kárpát-medence-szerte sok falugazdász kezdett dolgozni. A Gyergyói-medencében a Caritas Vidékfejlesztés munkatársai látják el a feladatot.
– A falugazdász feladata, hogy élő, őszinte kapcsolatot építsen a gazda és a szakemberek, valamint hivatalos szervek között, hiteles információkat közvetítsen közöttük – mondta el Kastal László, a Caritas Vidékfejlesztés igazgatója. Megjegyezte, a program előkészítése már novemberben elkezdődött, januártól pedig a három falugazdász személyesen keresi fel a gyergyói gazdákat.
Elsősorban azokhoz mennek el, akikről már tudják, hogy nyitottak a fejlődésre és mezőgazdasági termékeiket értékesítésre szánják. Hangsúlyozták azonban, egyetlen gazdát sem zárnak ki. A falugazdászok felmérést végeznek, hogy megtudják, mire van szükségük a gazdáknak ahhoz, hogy hatékonyabban tudják végezni munkájukat, milyen területeken szeretnének fejlődni, miben van szükségük segítségre, milyen nehézségekkel küzdenek. Mint elmondták, Magyarországon jól működik a falugazdász program és eredményesnek bizonyul, nálunk azonban még sok nehézség van. Az információgyűjtés sem egyszerű, ugyanis nincsenek pontos adatok a gazdák számáról, állatállományuk, területeik nagyságáról.
– A Gyergyói-medencében a lakosság 70 százaléka kötődik valamilyen formában a gazdálkodáshoz, és fontos, hogy megértsék, időt kell szánni a tanulásra, a fejlődésre. 25 éves tapasztalatunk van e téren, aminek része a tangazdaságunk, a képzéseink, valamint a külföldi kapcsolataink is – mondta Kémenes László, a Caritas Vidékfejlesztés munkatársa. Kiemelte, a program célja a gazdák munkájának segítése szaktanácsadás révén, ugyanakkor a pályázati lehetőségek kihasználásához is tájékoztatást nyújtanának, hosszú távon pedig erős érdekvédelem kiépítését is tervezik.
A szakemberek szerint a falugazdász programból az egész közösség profitálni tud, általa a mezőgazdaság megerősödését remélik, valamint azt, hogy sikerül egyre több fiatalt itthon maradásra bírni.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek