Január 31-ig lehet pályázni

Támogatás mobil vágópontokra, elavult vágóhidak modernizálására

318

Nagyon igyekezniük kell a dokumentumok összeállításával azoknak a pályázóknak, akik igényt tartanak a mobil vágópontok létrehozására vagy a már a létező vágóhidak korszerűsítésére kínált 50-70 százalékos hányadú vissza nem térítendő uniós támogatásra. A Vidékfejlesztési Program 4.2-es intézkedésére január 31-ig fogadják a fejleszteni kívánó vállalkozások, szövetekezetek, termelői csoportok beruházási terveit.

2013-ban megnyitott kisvágóhíd Csíkcsicsóban. Nem mindenhol éri meg

A támogatási keretösszeg kétszeresének kimerüléséig, de legkésőbb január 31-ig pályázhatnak mobil vágóhidak létrehozására vagy a már létező vágóhidak, feldolgozóegységek fejlesztésére, mo­dernizálására a hústermelésben, húsfeldolgozásban érdekelt vállalkozások, gazdaszövetkezetek, termelői csoportok – hívja fel a figyelmet a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR).

Vállalkozóknak 50, szövetkezeteknek 70 százalékos támogatás
A beruházáshoz felajánlott vissza nem térítendő uniós támogatásra az aktuális Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 4.2-es, a mezőgazdasági termékek feldolgozását és értékesítését ösztönző intézkedésén lehet finanszírozást nyerni. A mikro, kis- és középvállalkozások (a pályázati útmutatóban ide sorolják az engedélyezett magánszemélyeket, egyéni és családi vállalkozókat is) a tervezett beruházás elszámolható költségeinek felére igényelhetnek támogatást, ugyanakkor a szövetkezetek, termelői csoportok esetén a vissza nem térítendő támogatás nagysága akár a beruházás költségeinek 70 százalékát is elérheti.
Adrian Chesnoiu, az AFIR vezérigazgatója úgy véli, a mobil vágóhidak különösen hasznosak a vidéki közösségek számára ahhoz, hogy az állatok vágása és a tőkehús ideigelenes tárolása helyben megoldható legyen, kiküszöbölve ezzel az állatok szállítását a legközelebbi nagyvágóhídig. Az intézményvezető felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a mobil vágóhidak felszereléséhez, illetve a juhok, szarvasmarhák, sertések, szárnyasok, valamint nyulak vágásához szükséges eszközök, moduláris elemek a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség online referenciaár-adatbázisában is megtalálhatók, illetve a nyertes pályázatok révén 55 ezer eurós árról indulva közvetlenül is megvásárolhatók.

Csak készülgetnek a pályázatok
Hargita megyéből a január végi határidőig a mobil vágóhidakra vagy a már létező vágópontok korszerűsítésére egy, legtöbb két benyújtott pályázat várható – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére a témában összehívott megbeszélést követően Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember nem titkolta: a beruházási támogatás iránt több csíki, udvarhelyi és gyergyói településről is érdeklődés mutatkozik, ám a szövetkezetalapítás, az infrastrukturális és állat-egészségügyi követelményeknek való megfelelés, illetve a pályázathoz szükséges dokumentumok összeállítása nehézkesen halad.

Van még szabad forrás
A 4.2-es intézkedésen, a mezőgazdasági termékek feldolgozására több mint 200 millió euró támogatásra pályázhatnak a vállalkozások, az eddig beérkezett projektek alapján viszont a „lekötetlen” pénzkeret egyre fogy. Az új feldolgozóegységek létrehozására szánt 121,8 millió euróra tegnapig országos szinten 221 pályázat érkezett, ezekben összesen 213 millió euró értékben kérnek finanszírozást. A 200 százalékos szabály alapján azonban az AFIR az említett alintézkedésen még további 30 millió euró értékben, azaz a rendelkezésre álló 121,8 millió eurós keretösszeg kétszeres túligénylésének eléréséig fogadja a pályamunkákat. A nyertes projektek kiválasztását nem a beérkezési sorrend, hanem az elbírálás során elért pontszám határozza meg. Ugyanez igaz a 4.2-es intézkedés már létező feldolgozói kapacitások korszerűsítését támogató kiírására is: a rendelkezésre álló 81,2 millió eurós keretösszegből tegnapig 68 pályázaton keresztül 56,6 millió eurót igényeltek a vállalkozások, a hónap végéig tehát ez esetben még 105,7 millió euróra fogadják az üzleti terveket.

Farmfejlesztési támogatás: ismét csökkent a pontszámhatár

Január elsejétől tovább apasztotta a 4.1-es intézkedés hegyvidéki növénytermesztőknek szóló kiírásán a pályázatok minőségi pontszámhatárát a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség: a hegyvidéki övezetben tevékenykedő növénytermesztők farmjaik, illetve gép- és eszközparkjaik fejlesztésére a kezdeti 90-hez képest immár 70 pont elérésével is benyújthatják pályázataikat. A pályázóktól megkövetelt minőségi pontszámhatár februárban 65 pontra apad, de az igazi nagy könnyítés márciusban, a kiírás utolsó hónapjában várható: a farmfejlesztési intézkedésre pályázó gazdák üzleti tervei akkor már a minimálisan megkövetelt 25 ponttal is finanszírozást nyerhetnek, hacsak a hegyvidéki növénytermesztőknek elkülönített 26 millió eurós támogatási keretösszeg időközben el nem fogy. A lehetőség mindenesetre nyitott, hiszen az AFIR a 150 százalékos szabály miatt 39 millió eurós összértékig fogadja a pályázatokat: az ügynökséghez tegnapig országos szinten 12 pályázó, összesen közel 23,8 millió euró értékben nyújtotta be finanszírozási kérelmét.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek