Jelentős összegre pályáznak

Szokatlan javaslatok a medvekérdés megoldására

205

Hargita megyében található három kórház fejlesztésével kapcsolatosan határozott Hargita Megye Tanácsa a pénteki soron kívüli tanácsülésén. A csíkszeredai, a gyergyótölgyesi és a gyergyószentmiklósi kórházat az egészségügyi minisztérium által európai uniós pályázat révén elnyert és továbbutalt összegekből támogatnák: járóbeteg-rendelők és a sürgősségi osztályok eszköztárát fejlesztenék.

Konrád Judit kórházmenedzser (balról) az eszközvásárlás fontosságát indokolta a megyei tanács ülésén Fotó: Márk Boglárka

A tanácsülésen jelen volt dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, aki kifejtette, hogy ez a pályázati lehetőség vissza nem térő alkalom, hiszen olyan orvosi műszerek vásárlását teszi lehetővé, amelyek nagyban javítanák mind a sürgősségi osztály, mind a járóbeteg-rendelők szolgáltatásainak minőségét. A vásárolni tervezett eszközöket a diagnosztizálásban és a betegek gyógyítására használják majd.
A minisztérium által Hargita megyének szánt támogatás mintegy 22 millió lejre rúg, olyan uniós pénzek, amelyeket az előző finanszírozási ciklusban nem használtak fel. A megyei tanács azért tartott rendkívüli testületi ülést, hogy a pályázat benyújtásának határideje előtt érvényes tanácshatározat szülessen a pályázásról. Ugyanakkor az állami támogatás kiutalásának feltétele, hogy több megyét és az azokban található kórházakat csoportosítsák. Ennek érdekében Hargita megye és az említett három kórház együttműködési szerződést kötött Kovászna megyével, valamint két ottani kórházzal.
Péli Levente, a Hargita Megye Tanácsa műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy az eddigi számítások szerint a lehívható összeg 22 millió lejnél is több, amelyből a sürgősségi osztályok több mint 17,8 millió lejben, a járóbeteg-rendelők pedig 4,6 millió lejben részesülhetnek.
A megyei tanács két új hegyi­mentőbázis létrehozását is támogatja, az egyiket Tusnádfürdőn, a másikat Borszéken építenék meg. Mindkét projekt a kivitelezővel való szerződéskötési fázisban van, azonban a tusnádi esetében mintegy 200 ezer lejes költségvetés-kiegészítésre volt szükség, erről döntött pozitívan a testület.
Napirenden kívül kért szót Salamon Zoltán megyei tanácsos, a Magyar Polgári Párt (MPP) részéről. Kifejtette, a politikai alakulatnak megvannak a saját javaslatai a medvekérdés megoldására: a közveszélyes medvéket altatólövedékkel ártalmatlanítanák, majd miután begyűjtötték őket, egy mielőbb kialakítandó medve-szafariparkba szállítanák őket, ahol a vadállatok nem az életveszély és a félelem, hanem a biztonságos látványosság és a turisztikai bevételek forrásai lehetnének.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.