csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Javulóban az infrastruktúra, de van még tennivaló

Modern, tágas, három csoportnak otthont adó napközi építését tűzte ki célul erre az évre a fenyédi önkormányzat. Ez optimizmusra ad okot, mert azt jelenti, hogy sok a fiatal család és a kisgyermek. Bokor Botond polgármesterként, de lakosként is azt mondja, jó évet zártak, egyre jobb körülmények között élnek a fenyédiek és a küküllőkeményfalviak.

Közel 2000-en élnek a két település alkotta községben, amelynek egyik „ága” a 138-as megyei út, újabb, egyre jobban kiépülő része pedig a 13 A országút mentén terül el. A tavaly mind a két faluban sikerült utcákat aszfaltozni, ezenkívül rengeteg mellékutcát és több kilométernyi mezei utat rendbe tenni. Járdát építettek a megyei út és az országút mentén, felújították a közvilágítást – sorolta az eredményeket Bokor Botond polgármester.

Lezárt LEADER-programok
A község a Sóvidék-Hegyalja LEADER-csoport tagja.
– Tavaly gyakorlatilag nem pályáztunk, viszont lezártunk néhány LEADER-programban el-
végzett beruházást, ezzel párhuzamosan pedig készülünk az újabb kiírásokra, nemcsak ebben a programban, hanem figyeljük a központi lehetőségeket is – mondta a községvezető, majd ennek kapcsán a legtöbb bosszúságot okozó problémáról ejtett szót. – Településvezetőként, akárcsak a kollégáim többsége, akadályként, nehézségként élem meg a törvénykezés állandó változását, mert elkezdünk egy pályázatra felkészülni, és közben változnak az előírások, a jogszabályok alkalmazásának útmutatói, így gyakran mindent majdnem elölről kell kezdeni.

Korszerű napközi otthont építenek
Idénre a legnagyobb terv egy modern napközi otthon felépítése Fenyéden, a telket már megvásárolta az önkormányzat, az építkezésre pályázni szeretnének, a beruházás értéke több mint félmillió euró. Három csoportnak otthont adó épület terve készült el, amelyben tornaterem, étkező, előkészítő terem is helyet kapna.
– Nagy öröm, hogy rengeteg a kisgyermek a községben, és nagy szükség lenne itt helyben a napközire. Érdekes, hogy ebben az életkorban még szívesen itthon tartják a szülők a gyerekeket, miközben iskoláskorra megváltozik ez a tendencia. Egy buta trendet követve a szülők nagy része városi intézménybe íratja gyerekét, abban a téves hitben, hogy ott jobb lesz neki. Jó lenne, ha ez is megváltozna – fogalmazott a polgármester.
A másik nagy feladat az, hogy végre befejeződjön az ivóvíz- és szennyvízhálózat kibővítése. Nagyjából 70 százalékban már elkészült a rendszer, a fennmaradó részeken, mind a két településen kellene még az idén elvégezni a munkát. Minden évben célul tűzi ki a községvezetés legalább két utca leaszfaltozását, ezt most is szeretnék megvalósítani, és folytatni a járdák építését a falvak határáig.
– Amit lehet, azt pályázati forrásból, a többit pedig helyi költségvetésből és egyéb támogatásokból valósítanánk meg. Általában sok mindent sikerül saját erőből elvégezni, de sokat lobbizunk a Hargita Megyei Tanácsnál és a kormánynál is támogatásért – jegyezte meg Bokor Botond.

Növekszik a civilek szerepe
Javulást lát a községvezető a civil szférában, mert egyre több egyesület alakul, akik részt vesznek szervezésben, a programok színesebbé tételében, ami a községi rendezvényeket, a helyi sport- és kulturális életet illeti. Tűzoltó-egyesület is működik a községben, a polgármester szerint nagyon ügyes a csapat, és sikerült már elég sok eszközt, felszerelést, járművet beszerezni számukra, a céljuk pedig az, hogy a fenyédi önkéntes tűzoltók az elsők között legyenek a térségben.
– Valamikor az utolsók voltunk, de most már az eszköztárunk és a versenyek eredményeinek a fényében az élbolyba küzdöttük fel magunkat. Ezt kívánom tovább erősíteni és támogatni – közölte a község polgármestere.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb