Javuló körülmények

Van olyan iskola, ahol még favécé áll az udvaron

32

Városon rendben vannak a tanintézetek, és többnyire a vidéki óvodák, iskolák is jó körülményeket biztosítanak a gyermekek számára, van viszont olyan iskola is a megyében, ahol a bezárást is kilátásba helyezték a közegészségügyi ellenőrök, ha nem végeznek el bizonyos munkálatokat.

Takarítás. A városi iskolákban kevés kivetnivalót találtak az ellenőrök Fotó: Illusztráció

Zajlik a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tanév eleji ellenőrzése a tanintézetekben. Tar Gyöngyi, az intézmény vezetője úgy összegezte első benyomásaikat, hogy sokkal jobban néznek ki az iskoláink, mint egy évvel ezelőtt. Kifejtette, már az is sokatmondó, hogy 51-ről 25-re csökkent a megyében az egészségügyi működési engedély nélküli, oktatási intézménynek otthont adó épületek száma. Az év folyamán a prefektúra kezdeményezésére az engedélyező intézmények körbejárták a problémás iskolákat és a helyszínen beszélték meg az iskolaigazgatókkal, önkormányzattal, hogy mire lenne még szükség és mit, hogyan lehet megoldani, ennek nyomán lényegében felére csökkent az engedély nélküli iskolák és óvodák száma – ismertette Tar Gyöngyi.
Veszélyes favécé
Városon rendben találták a tanintézeteket, és a vidéki óvodák, iskolák többsége is jó körülményeket biztosít a gyermekeknek, de néhány vidéki oktatási intézményben van még gond. A gyimesfelsőloki Komjáton például túl kicsi egy óvodahelyiség, és ahhoz, hogy ott a működést továbbra is engedélyezni tudják, más megoldásra van szükség.
Számos tennivalót írtak elő az ellenőrök a kászonjakabfalvi iskolában, az egyik kászonfeltízi iskolában pedig a működés felfüggesztését is kilátásba helyezték, amennyiben hó végéig nem végeznek el bizonyos munkálatokat – mondta el Tar Gyöngyi. Az érintett kászonfeltízi iskolaépületbe óvodások és iskolások is járnak, a kinti favécé pedig veszélyes a kicsik számára, legalább nekik létre kellene hozni egy angolvécét, bevezetni a vizet, csatornázást biztosítani – sorolta. Hozzátette, ismerik a helyzetet, hogy bérelt épületben működik a tanintézet, de elengedhetetlen néhány intézkedés ahhoz, hogy tovább működhessenek.
– Nagyon sajnálnám, ha be kellene zárni ezt az iskolát, mert ez büntetéssel is jár, a büntetés pedig akkora, hogy abból az összegből beszerelnék a vécéket és a vizes közműrendszereket – mutatott rá Tar Gyöngyi.
A közegészségügyi igazgatóság ellenőrzése folytatódik.

R. Kiss Edit 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.