Íztelen és ízetlen

5 896

Már többször hivatkoztam írásaimban arra, hogy barátaim, ismerőseim időnként egy-egy nyelvhelyességi kérdéssel fordulnak hozzám. Gyakran előfordul, hogy az általuk felvetett téma lesz valamelyik írásom forrása. Ezúttal is egy régi barátom adott témát, ugyanis arról érdeklődött, hogy a címben szereplő szavak közül melyik a helyes. Azt válaszoltam, hogy mind a kettő hibátlan, de közöttük jelentésbeli különbség van. Az íztelen arra vonatkozik, hogy valaminek nincs íze, az ízetlen pedig valamilyen sértő megjegyzésre, illetve cselekvésre utal.
De lapozzuk fel a Magyar értelmező kéziszótárt, és lássuk a szavak jelentését!
Az ízetlen melléknévnek három jelentése van. Íme az első: „Nem kielégítő ízű.” Ritkábban használatos a második jelentés, amely így szerepel a szótárban: „Száraz, kedélytelen”. Végül a harmadik, pejoratív minősítésű jelentés: „Sértően ízléstelen, illetlen”.
A mindennapos nyelvhasználatban leginkább ebben a jelentésben használatos.
És most nézzük az íztelen szót. Ennek csak egy jelentése van: „Aminek semmi íze nincs.”
Néhány példával próbálom szemléltetni a két szó közötti különbséget.
Ha például a háziasszony túlságosan takarékosan bánik a fűszerekkel, például a sóval, akkor az étel íztelen. Persze sokan használják ízetlen szót is ebben az értelemben, de ez kevésbé választékos. Ha azonban valakit akár szellemi, akár testi fogyatékossága miatt kigúnyolnak, azt ízetlen cselekedetnek tartjuk. Ebben az esetben nem cserélhetjük fel az íztelen szóval.
A Nyelvművelő kéziszótár mindkét szót egy szócikkben tárgyalja. Idézem: „E fosztóképzős melléknevek között jelentésmegoszlás alakult ki. Bár ma még mindkét változat előfordul ’íz nélküli’, ill. ’kellemetlen ízű’ értelemben, a nyelvi fejlődés útja egyre inkább az, hogy konkrét jelentésben a -telen, átvitt értelemben az -etlen alakot részesítjük előnyben…”
A szótárban foglaltak alapján azt tanácsolom, hogy bár nem tekinthető súlyos nyelvi hibának, ha a rosszul elkészített ételt az ízetlen melléknévvel minősítjük, inkább éljünk a választékos és igényes stílusra jellemző íztelen szóval!

Dóra Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek