Izgalmas nemzetközi és hazai felhozatal

Szűk hónap múlva ismét Filmszereda

494

A tavalyival megegyező jegyárakkal, ugyanazzal a koncepcióval, de egy héttel korábban szervezi idén Csíkszereda önkormányzata a második Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivált. Az egyik vetítési napot az idén 80 éves Oscar-díjas magyar rendező, Szabó István munkásságának szentelik, ugyanakkor az utóbbi évek magyar és román alkotásai mellett idén is láthatunk nemzetközi sikerfilmeket.

Hamarosan kezdődik a jegyértékesítés. Több mint 30 film a vásznon Fotó: László F. Csaba / Archív

Az idei Filmszereda szeptember 13–22. között zajlik, azonban azt megelőzően –1. és 0. nappal hangolnak a bő egy hétig tartó filmfesztiválra, amelyen több mint 30 filmet vetítenek majd. A –1. napon a Iancu Laura regénye alapján készült Szeretföld című filmet vetítik a Csíki Moziban, míg a nulladik napon négy, a 80-as években bemutatott Szabó István-filmet láthatunk. Ezek közül az egyik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat elnyert Mephisto című alkotás lesz – tájékoztatta tegnap a sajtót Ráduly Róbert Kálmán polgármester.
– Az idei fesztivál érdekessége, hogy a tavalyinál egy árnyalattal jelentősebb lesz a nemzetközi filmgyártás fontosabb eredményeinek a szemléje. Próbálunk egy napot a Berlini, egy napot a Cannes-i Filmfesztiválnak, egyet pedig az Oscar-díjas filmeknek szentelni. Reméljük, hogy ezek a filmek nagy érdeklődésnek fognak örvendeni. Ami a filmkínálat számszerűségét illeti, jóval több filmet megtekinthetünk idén, mint tavaly – mondta a polgármester, majd ízelítőül hozzátette, hogy olyan nemzetközi sikerfilmeket láthatunk, mint az Egy fantasztikus nő (Una mujer fantástica – Chile), a Nyeljubov / Szeretet nélkül (Nyeljubov / Loveless – Oroszország) vagy az Én, Tonya (I, Tonya – Egyesült Államok).
A nemzetközi filmek mellett szép számban vetítenek majd magyar és román gyártású filmeket is. A magyar filmek között szerepel majd a Budapest Noir, az Aurora Borealis és a kizárólag Erdélyben bemutatott OUT, amelynek a vetítési jogát Dubaiból vásárolták meg. A román sikerfilmek között vászonra kerül az Egy lépés az angyalok mögött (Un pas în urma Serafimilor) és a Katonák: Mese Ferentari-ból (Soldații. Poveste din Ferentari). Érdekesség, hogy a hivatalos bukaresti bemutató előtt már megnézhetjük a Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című filmet, amely idén júliusban elnyerte a Karlovy Vary-i Filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt.
A jegyértékesítés hamarosan elkezdődik a bilete.ro oldalon, illetve a fesztivál-jegyirodában is kaphatók majd belépők. A jegyárak a vetítés időpontjától függően 15 vagy 20 lejbe kerülnek. A rajzfilmekre 7 lej az egységes belépő, 5 főnél nagyobb csoportok számára fejenként 5 lej. A 26 évnél fiatalabb diákok, a 60 év fölötti nyugdíjasok, valamint a mozgássérültek kedvezményes áron, 10 lejért nézhetik a filmeket.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.