Ízelítő a színház világából

Csalamádé Színjátszó Tábor

101

Csapatmunka, jó hangulat, nagy barátságok kezdete, a színház világába való betekintés és egy előadás létrehozása – röviden ez jellemzi a Csalamádé tábort, amelyet idén a Csíkcsicsó községhez tartozó Csaracsón tart a gyergyószentmiklósi Szín-kron csoport és a Monokultúra Egyesület augusztusban. Az idei csapat még nem teljes, a táborba 8–11. osztályos diákok jelentkezését várják a szervezők.

Hatodik alkalommal várják augusztus 7–23. között azokat a fiatalokat, akik szeretnének csapatban dolgozni, színészi képességeiket kipróbálni és a színház világába betekintést nyerni. A Csalamádé tábor első hete Csaracsó település csendjében a csapat összekovácsolásáról szól, ezután Gyer­gyó­szentmiklóson, a Figura Stúdió Színháznál folytatódik, ahol a diákok előadást állítanak össze és mutatnak be.
– A téma már a tábor végén a fejemben van a következő évre: mindig olyant találok ki, ami a diákokat foglalkoztatja és engem is érdekel. Tavaly a kamaszok és a szülők viszonyát boncolgattuk, idén az iskolával, az oktatással foglalkozunk a diákok szemszögéből. Az előadásainkhoz klasszikus szövegekhez nyúlok, majd ezeket dolgozzuk át közösen – vázolta a nyári tábor terveit Kolozsi Borsos Gábor szervező, a Figura Stúdió Színház színésze.
Idén Karinthy Frigyes Tanár úr, kérem című művét dolgozzák át monológokká, a diákok pedig saját tapasztalataikkal egészítik ki azt. A tábor meghívottja lesz egy frissen végzett dramaturg, aki segít a csapatnak az előadás összeállításában.
A tábor magját a Szín-kron csoport tagjai adják, akik mindig vonzanak körükbe új embereket is, akik vagy a táborba, vagy a szín­játszó­körbe járnak vissza rendszeresen. Tavaly Csíkszeredából jöttek, idén pedig már sepsiszentgyörgyi jelentkezők is vannak: a tábor jó híre egyre távolabbra elér.
– A műhelymunkába és a szervezésbe a színjátszókör egykori tagjait hívjuk vissza, többen közülük színházzal foglalkoznak, de akik nem, azok is szívesen jönnek, mert kialakult egyfajta kötődés a csoporthoz – mondta Kolozsi Borsos Gábor.
A több mint kéthetes munka eredményét a színházlátogatóknak is megmutatják majd: Gyer­gyó­szentmiklóson, Szárhegyen és Csík­csicsóban lehet megnézni a rendhagyó előadást augusztus végén.
A Csalamádé táborba a Szín-kron csoport Facebook-oldalán le­het jelentkezni, július 25-ig. Aki több információt szeretne megtudni, ellátogathat a tavalyi tábor él­mény­beszámolókkal és színes tör­ténetekkel tarkított blogjára is (csalamadetabor2018.blogspot.com).

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek