Itt járt Mátyás király!

Az országjáró uralkodóra emlékeznek

342

A Mátyás király Emlékév keretében több mint fél évezred elteltével, idén márciusban az álruhás Mátyás király ismét útra kelt, hogy minél több emberrel személyesen is találkozzon. Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Felvidék, Kárpátalja, Partium és Bánság után az álruhás Mátyás király és hűséges kísérője, a Muzsikus az elmúlt napokban Székelyföld-szerte járta vándorútját.

Gyergyóba is megérkezett az országjáró Mátyás király Fotó: Nagy Levente

Születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága 2018-ra Mátyás király Emlékévet hirdetett, az emlékév lebonyolításával pedig a budapesti Magyarság Házát bízta meg. A program keretében Mátyás király útra kelt, mivel titokzatosan jár-kel, sohasem lehet tudni, mikor és hol bukkan fel éppen. Leginkább iskolákat, óvodákat keres fel, de megfordult már polgármesteri hivatalban, idősotthonban, fogadóban, színházban, szerkesztőségben, püspökségen, plébánián is. A nemsokára záruló tanév végéig összesen száznál is több helyre látogat el Kárpát-medence-szerte és azon túl.
Székelyföldi vándorlása első helyszíne Ditró volt. Őfelsége itt a Siklódi Lőrinc Általános Iskola alsó tagozatos diákjait látogatta meg, akik éppen az Iskola másként hetet töltötték. A megszokottól eltérően indult számukra az a tanítási nap, amikor a titokzatos vendégek a lant húrjainak pendülése közepette a tanintézmény udvarára belépett Mátyás és kísérője. A gyermekek örömmel sereglettek köréjük, csodálkozva hallgatták szavaikat és a helyes válaszokat is tudták a Mátyás király életével kapcsolatos kérdésekre. Az igazságos király ajándékcsomagot is vitt az iskolának, ezt Puskás Anna igazgató vette át. A könyveket és DVD-ket tartalmazó csomagban egy fatábla is volt, ezekkel a belevésett szavakkal: „Itt járt Mátyás király!” Vándorlásuk második helyszíne Gyergyószentmiklós volt, ahol a Vaskertes Általános Iskolát keresték fel. A gyerekek itt is minden kérdésre tudták a helyes választ. Sőt a végén ők is ostromolták kérdéseikkel a királyt: kíváncsiak voltak például arra, hogy hogyan látja, sokat változott-e a világ a XV. század óta, milyen színű a lova, mi a kedvenc étele és így tovább. Csodálkozva szemlélték a vendégek középkori viseletét és lelkesen hallgatták e ritkán látott hangszer, a középkori lant hangját. Az igazságos király itt is ajándékot hagyott, amit Bernád Ildikó igazgató vett át. Az iskolaigazgató azt mondta, kezdettől fogva figyelemmel kíséri Mátyás király országjárását, és azóta egyre azon tűnődik, vajon hogyan válhatna lehetségessé, hogy az uralkodó e jeles esztendőben a Vaskertes Iskolába is betérjen. A király saját elhatározása alapján dönti el hova megy, de a Vaskertesbe éppen betért. Folytatja útját más településeken is, bármikor, bárhol felbukkanhat – közlik az esemény szervezői.

HN információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.