Ítéletidő áradással, áramszünettel

Az egész megyén végigsepert a vihar

415

Húsz háztartást öntött el péntek este a víz a Gyimesközéplok községhez tartozó Borospatakán, 5800 felhasználó maradt áramellátás nélkül, tájékoztatott a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. Hargita Megye Tanácsának munkatársai a helyszínen tájékozódtak a kár mértékéről, megoldásokat szorgalmazva a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Megrongált palló Borospatakán Fotó: HMT sajtószolgálat

Péntek este több Hargita megyei települést érintett a térségen átvonuló vihar. A heves esőzések nyomán húsz háztartást öntött el a víz a Gyimesközéplok községhez tartozó Borospatakán, 5800 felhasználó maradt áramellátás nélkül, tudtuk meg a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatójából. A felügyelőség szerint öt pincét is elöntött a víz, továbbá az áradás megrongált öt fapallót és egy betonhidat. A katasztrófavédelmisek és a gyimesközéploki önkéntes tűzoltók léptek közbe a károk elhárítása érdekében.
A vihar három magasfeszültségű hálózatot és 63 transzformátorállomást is megrongált, így összesen 5841 felhasználó maradt áram nélkül Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Csíkszentdo­mo­kos, Csíkszenttamás, Székely­ud­var­hely, Felsőboldogfalva, Szé­kely­derzs, Kányád és Homoród­szentmárton községekben.
Borboly Csaba megyeelnök és az általa vezetett intézmény illetékes munkatársai több helyszínre kiszálltak annak érdekében, hogy felmérjék a gondokat, amelyekre olyan megoldásokat kell találni, hogy a hasonló károk megelőzhetők legyenek.
Gyimesközéplokon a Kápolnapatak és a Borospatak gyűjtőjében öntött ki a víz, elárasztva több gazdaságot. Ezenkívül komolyan megrongálta a felhőszakadás a Gyimesközéplok közigazgatási térséghez tartozó 127A jelzésű megyei utat. Az árvízkárokat megtekintette és a megoldásokról egyeztetett szombaton Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gergely Károly, Gyimesközéplok község polgármestere, Rácz Árpád megyei tanácsos és a helyi tűzoltószolgálat vezetősége.
A helyszínen megállapították, hogy sok helyen az áradást az okozta, hogy a patak medrét egyméteresre szűkítették, így nagyobb esőzés, felhőszakadás esetén nincs ahol lefolyjon a víz, ezért kiönt a medréből. A Gyimesekre jellemzőek a kis udvarok, és sokan megpróbálnak lecsípni egy-egy kis területet a patakmederből, de ennek az az ára, hogy esőzések alkalmával a víz kilép medréből és viszi, amit az útjában talál, vázolta a probléma okát Borboly Csaba. A megyeelnök kifejtette: a jövőbeni hasonló gondok megelőzése érdekében tervet kell kidolgozni, és szükség van a faluközösség megértésére is ahhoz, hogy bennebb vigyék kertjeiket, kerítéseiket, melléképületeiket. Kell hagyni legalább 2-3 méteres patakmedret ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló károk.
Borboly Csaba a helyszínen elmondta, kérik a vízügyi hivatal segítségét, hogy közösen térképezzék fel a patakmedreket. Továbbá a kárrendezés érdekében szükség van a kormány támogatására, ezért gyorsított ütemben elkészítik a dokumentációt ahhoz, hogy pénzt igényeljenek a kormány sürgősségi tartalékalapjából, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A megyeelnök reményét fejezte ki, hogy a prefektusi hivatal is gyorsan fog lépni az ügyben, hiszen a 127A jelzésű megyei utat is jelentősen megrongálta az áradás, főleg Farkaspalló környékén, ezt az utat szintén kormánypénzből kellene megjavítani.
A pénteki áradás elvitte a csinódi hidat az úzvölgyi úton, Hargita Megye Tanácsának elnöke és munkatársai szombaton szálltak ki a helyszínre, hogy felmérjék a kár mértékét, illetve a teendőkről egyeztessenek a lakossággal. A híd megrongálódásának következtében egyik oldalról megközelíthetetlenné vált Csinód település autóval. Mint elhangzott, ma kiadják a munkakezdési parancsot a híd visszaállítására.
A helyi lakossággal a szóban forgó hídnál egyeztetett a megyeelnök, aki kifejtette: a helyiek jogos sérelme, hogy a rönkszállítás sokszor megnehezíti a Csinódon élő mindennapjait. A híd tönkremenetelét is annak tulajdonítják, hogy sokszor nagy teherrel, farakománnyal mennek át rajta a rönkszállító autók.
A megyeelnök azzal a kéréssel fordul a közbirtokosságokhoz és a kitermelő cégekhez, hogy esős időben ne szállítsanak, az úttestet, a sáncot pedig ne használják rakodófelületként.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.