Istennel és egymással találkozni

56

Idén tízéves az erdélyi Háló csík­somlyói irodája, amely rendszeresen szervez regionális találkozókat, illetve táborokat a katolikus közösségek fejlődése, fejlesztése érdekében. Október 26–28. között Csíkszeredában gyűltek össze a „hálósok”, az elmúlt hétvégén már Brassóban elmélkedtek és tanácskoztak a katolikus közösségeket, családokat érintő kihívásokról. A jubileumi évfordulót jövő csütörtökön ünnepelik, és már most készülnek a jövő évi Kárpát-medencei ifjúsági Háló találkozóra.

Közösségben Istennel és egymással Fotó: Halo / Facebook

A Háló katolikus indíttatású mozgalom, de nem zárkózik el a nem katolikus, keresztény közösségek és személyek elől. A Magyarországról indult kezdeményezés Erdélyben is elterjedt, ahol hivatalos bírósági bejegyzéssel 2001-től működik Erdélyi Háló Egyesület néven, Sebestyén Ottó csíkzsögödi plébános vezetésével. Az egyházi elöljáró főmunkatársa Csobot Györgydeák Szabolcs szociológus, aki 2008 novemberétől az irodavezetői feladatokat is ellátja a Jakab Antal Házban.
Mivel már tíz éve működik a csíksomlyói iroda, a jubileumi évforduló kapcsán nyilatkozott lapunknak Csobot Györgydeák Szabolcs, kiemelve: jövő csütörtökön a Szék út 147. szám alatti székházban értékelik az idei tevékenységet, majd kötetlen beszélgetésre hívják mindazokat, akiknek fontos a Háló. Egyébként a közösségek összekapcsolására épülő Erdélyi Háló Egyesület rendszeresen szervez regionális találkozókat, illetve táborokat a katolikus közösségek fejlődése, fejlesztése érdekében. Legutóbb Brassóban, de október 26–28. között épp Csíkszeredában gyűltek össze a „hálósok”, és tanácskoztak a családokat érintő kihívásokról. A rendezvényen körülbelül százan vettek részt Magyarország és Erdély területéről egyaránt.
– Kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal, közös imákkal és műhelymunkák segítségével jártuk körbe az Álarcok nélkül a családban témakört. Aktuális kérdésekről, és újszerű kihívásokról beszéltünk, hiszen a házastársak közötti kommunikáció mellett a gyerekeket, fiatalokat érintő modern kori problémák is sarkalatos pontját képezték a találkozónak – számolt be Csobot Györgydeák Szabolcs.
Hozzáfűzte, a „bullying” fiatalok közötti erőszakosság, terrorizálás, bántalmazás, vagy éppen a „sexting” jelensége is élő probléma napjainkban, és beszélni kell róluk. A szociológus kiemelte: a szülő korlátokat kell szabjon, és ez a XXI. században nemcsak a mindennapokat jelenti, hanem az online teret is.
Csobot Györgydeák Szabolcs elmondta, a találkozók mély beszélgetésekre épülnek, és a felszín kapargatása helyett az őszinte megnyilvánulásokat helyezik előtérbe.
– Ilyenkor a résztvevők nemcsak egymáshoz, de önmagukhoz, és Istenhez is közelebb kerülhetnek. S habár idén több nagyobb volumenű programunk nem lesz, már most felhívnám a csíkszeredai fiatalok figyelmét a Kárpát-medencei ifjúsági Háló találkozóra, amelyet 2019. április 26–28. között szervezünk meg. Jelentkezni idén decembertől lehet – tájékoztatott az irodavezető.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek