Isten éltessen, Sapientia – EMTE!

Tizennyolc évet töltött

88

2001. október 3-án nyitotta meg kapuit a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Idén, a tizennyolcadik születésnapját ünnepelve a marosvásárhelyi, a kolozsvári, a sepsiszentgyörgyi társakat és a partnerintézményeket a csíkszeredai kar fogadta a Csíki Mozi épületében. Az ünnepség végezetével az egyetem szenátusa által létrehozott Bocskai István-díjat adtak át mindazoknak, akik munkásságukkal hozzájárultak az egyetem alapításához, működéséhez, fejlődéséhez. A csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat pedig koncertekkel és bulival színesítette a 18. egyetemi napokat.
„Egyik legnagyobb eredményünk, hogy ma van önálló magyar egyetemünk, a Sapientia.”– Idézte Markó Béla szavait, Dávid László, a Sapientia – EMTE rektora. A marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemmel ellentétben, egyetemünk töretlenül fejlődik, kutatások, rendezvények, eredmények, sikerek által.
Kató Béla, az erdélyi Reformá­tus Egyházkerület püspöke, a Sapi­en­tia Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében elmondta: igen nagy dolog, hogy itt a Székelyföldön, pont ebben az időben, itt, ezen a helyen egyetem alakult és folyamatosan fejlődik. Ez az egyetem nem arra nevel, hogy hallgatók legyünk, hanem hogy párbeszédet folytassunk mindazokkal, akik tanítanak, és hogy szorgalommal, nagy felelősséggel viszonyuljunk a közösséghez, amelyhez tartozunk.

Dr. Hubbes László-Attila, a csíkszeredai kar adjunktusa kiváló oktató díjat vesz át Fotó: Sipos Szabolcs

Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető helyettese kiemelte, hogy dr. Elek Sándor, dr. Kása Zoltán professzorok, dr. Hubbes László-Attila adjunktus, Lászlófy Pál István kurátor és Balog Zoltán miniszter olyan személyiségek, akik örökre beírták magukat az erdélyi magyar felsőoktatás történetébe.
Az ünnepség végezetével méltatták a díjazottak tevékenységét.
Bocskai István-díjat adományoz a Sapientia – EMTE szenátusa Balog Zoltán miniszternek, aki betegség miatt egy későbbi időpontban veszi majd át a díjat.
Tiszteletbeli professzori címet kapott dr. Elek Sándor nyugalmazott docens, a csíkszeredai gazdaságtudományi képzésében végzett munkája elismeréseként.
A professzor emeritus címet dr. Kása Zoltán professzor vehette át. Vezetői, tudományszervezői, kutatói és oktatói munkáját ismerték el a díjjal.
Dr. Hubbes László-Attila adjunktus „kiváló oktató” címet kapott elkötelezett tanári tevékenysége, valamint a tehetséggondozásban elért kiemelkedő teljesítménye elismeréseként. „Ezt a díjat nem én kell hogy kapjam, nem az én érdemem, hanem a diákjaimé, kollégáimé, az adminisztrációé” – fogalmazott köszönőbeszédében Hubbes László Attila.
Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének örökös elnöke, a Sapientia – EMTE fejlesztésében végzett évtizedes munkája elismeréseként kapott díjat. „Mindig úgy veszem át a kitüntetéseket, hogy azt egy csapat nevében, munkatársaim nevében teszem”– hangsúlyozta beszédében Lászlófy.
Az egyetemi napok keretében a Hallgatói Önkormányzat koncertekkel várta az érdeklődőket. Külföldi és hazai előadók követték egymást az egyetem mögötti parkolóban felállított színpadnál.
Legelsőként a Road of Life pop-rock zenei stílust képviselő zenekart hallhatták, amelynek alapító tagjai a Sapientia Csíkszeredai Karának másodéves hallgatói. Őket követte a magyarországi NB és a Saverene zenekar.
Az egyetemi napokat afterparty zárta, amelyen Raymi, valamint Peter Jabin zenéire tombolhattak a hallgatók.

Boros Szilvia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek