Ismét urnák elé szólítják a választókat

48

Tavaly december óta nem sikerült a miniszterelnökről megállapodni a spanyol parlamentben, ezért
VI. Fülöp király tegnap feloszlatta a testületet és új választásokat írt ki. Az új parlamenti választásokat az ibériai országban június 26-án tartják.

Spanyolország történetének legrövidebb, 111 napos parlamenti ciklusa ért tegnap véget, miután a parlamenti pártok a törvény szabta határidőn belül sem tudtak megállapodni a kormányalakítási megbízást kapó új miniszterelnök személyéről. VI. Fülöp spanyol király ezért tegnap feloszlatta a testületet és új választásokat írt ki. Június 26-án 350 alsóházi és 208 szenátusi képviselői hely sorsa dől el parlamenti választásokon. Az új parlament július 19-én tartja alakuló ülését.
A közvélemény-kutatási adatok sorozatosan azt mutatják, hogy a választások megismétlése nem segíti át a holtponton a spanyol belpolitikát, mivel a jelenlegihez hasonló erőviszonyokat jósol a pártoknak, azaz egyikük sem lesz képes egyedül kormányozni. A tegnap feloszlatott parlament az eddigi legtöbb politikai erőt felvonultató törvényhozás volt, benne négy jelentős erőt képviselő politikai párttal, amely újdonságot hozott a hagyományosan kétpártrendszerre épülő spanyol belpolitikába. A politikai szakértők szerint ugyanakkor ideológiájukban és elképzeléseikben olyan távol állnak egymástól, hogy emiatt nem tudtak közös nevezőre jutni a kormányalakítási tárgyalások során.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.