vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ismét pályázható a 6.3-as intézkedés

Nem adják könnyen a 15 ezer eurós, 100 százalékos támogatást: 85 pontos minőségi pontszámhatárral indult, de szeptemberben már öt ponttal kevesebbel is finanszírozást nyerhetnek a hét eleje óta ismét megpályázhatóvá vált 6.3-as intézkedésen a Hargita megyei kisgazdaságok.

Csíkmindszenti fiatal gazda. 15 ezer euró bármelyik kisgazdaságon sokat lendít Fotók: Domján Levente

Hétfőtől újra pályázhatóvá tette a kisgazdasá­gok fejlesztését 15 ezer euróval segítő 6.3-as intézkedést a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). Az Országos Vidékfejlesztési Program keretében ezúttal 45,9 millió eurónyi támogatást kínálnak a kis méretű gazdaságok felzárkóztatására, ebből 13,77 millió euróra a – Hargita megyeihez hasonló – hegyvidéki övezetben tevékenykedő gazdaságok pályázhatnak. A projekteket az ügynökség elektronikus formában legkésőbb december 31-ig, illetve – korábban zárva – az elkülönített pályázati keretösszeg kimerüléséig fogadja.
Adrian Chesnoiu, az AFIR vezérigazgatója sajnálatát fejezte ki, hogy az intézkedés iránt érdeklődő hazai kisgazdaságok magas számához képest a 6.3-as jelenlegi kiírásán rendelkezésre álló keretösszeg országos szinten csupán 3 ezer kisgazdaság fejlesztésére elégséges. A 6.3-as intézkedés keretében megpályázható 15 ezer eurós támogatás lehívásához a pályázóknak nem szükség önrésszel hozzájárulniuk. A vissza nem térítendő támogatást két részletben folyósítja az ügynökség: az első, 75 százalékos hányadát a finanszírozási szerződés megkötését követően, előlegként, a fennmaradó 25 százalékos hányadát pedig a pályázatban szereplő üzleti terv és eredmények teljesítése után utalja.
A részletes pályázati útmutatót, valamint a pályázathoz szükséges dokumentumok formanyomtatványát az érdekelt gazdák a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (www.afir.info) holnapjáról tölthetik le. Nem árt azonban igyekezni: tegnapig – vagyis a pályázati kiírás közzététele óta eltelt három nap alatt – az AFIR internetes platformjára 5 millió eurónyi finanszírozást kérve 338 gazda töltötte fel pályázatát, ebből közel 2 millió euró támogatásra 131 farmer a hegyvidéki kisgazdságoknak szóló kiírásra pályázott.
A pályázatok fogadása és elbírálása – akárcsak a korábbi kiírásokban – ezúttal is minőségi pontszámhatárhoz kötött. A 6.3-as intézkedés folyó kiírásának augusztus végéig szóló első hónapjában 85 pontban szabták meg a pályázatok elbírálásának küszöbértékét, míg szeptember folyamán 80, októberben 75, novemberben pedig már 70 pont is elégséges lehet. A kiírás utolsó, decemberi hónapjában – amennyiben a támogatási keretösszeg időközben nem fogy el – az AFIR már a minimumként megkövetelt 15 pontot elérő gazdapályázatokat is befogadja.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb