Ismét pályázhatnak a gyümölcstermesztők

Friss telepítésű gyümölcsös. Támogatást is kérhetnek rá a gazdák Domján Levente
177

Tegnaptól kezdődően a 4.1a intézkedésen keresztül 85 millió eurónyi vissza nem térítendő pályázati támogatást bocsát a hazai gyümölcstermesztők rendelkezésére a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség.

Friss telepítésű gyümölcsös. Támogatást is kérhetnek rá a gazdák Domján Levente

Megnyitotta tegnaptól a gyümölcstermesztők előtt az Országos Vidékfejlesztési Prog­ram szakágazati, 4.1a jelű al­intézkedésének pályázati ka­pu­ját a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) – hívja fel az érdekeltek figyelmét Ioan Hîrb, az AFIR Har­gita megyei kirendeltségének igazgatója.
A szakember lapunkhoz eljuttatott közleményében jelzi, a kifejezetten gyümölcsösök és faiskolák létrehozását, régi ültetvények frissítését, újratelepítését és a gyümölcstermeléshez kötődő beruházásokat támogató intézkedésre 2017. december 27. és 2018. június 30. között nyújthatják be pályázataikat a gazdák. A mostani kiírásban a gyümölcstermelők rendelkezésére álló pályázati keretösszeg 85 millió euró. A beérkező pályázatok elbírálását továbbra is a minőségi pontszámhatár eléréséhez kötik: ennek megfelelően a kiírás első hónapjában, azaz január 27-ig benyújtott pályázatok közül azok nyernek finanszírozást, amelyek legkevesebb 40 pontszámot teljesítenek. A 2018. január 28. és február 28. közötti időszakban azonban már a 35 pontot elérő, március 31-ével bezárólag pedig már 30 pontot összesítő pályázatok is támogathatók. Április és május között előbb 25, majd 20 pontra csökken a minimumként megkövetelt pontszámhatár, míg a 4.1a kiírás utolsó hónapjában, júniusban – amennyiben az időközben beérkezett pályázatokkal lefedett keretösszeg nem fogyott el – már a 10 pontot elérő projektjeikkel is támogatást nyerhetnek a gazdák.
A 4.1a- gyümölcstermesztési alintézkedés támogatási feltételeit és részletes pályázati útmutatóját a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség honlapján (www.afir.info) érhetik el az érdeklődők.

[box type=”shadow” ]Támogatást igényelhetnek a rövid ellátási láncok szereplői

Hosszabbították, így az eredetileg megjelölt határidőhöz képest 2018. január 31-ig fogadja a 16.4 és a 16.4a intézkedés aktuális kiírására a rövid ellátási láncok kialakításában érdekelt szereplők pályázatait a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A rövid ellátási láncok kialakítása érdekében a mezőgazdasági termelők, feldolgozók és értékesítők horizontális és vertikális együttműködését támogató 16.4-es intézkedésen még 1,9 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást kínálnak a pályázóknak, míg a 16.4a jelű – a gyümölcstermesztési ágazati szereplők együttműködését szolgáló – intézkedésen 2 millió euró a januárig lehívható keretösszeg. A rövid ellátási láncokba a termelők és feldolgozók mellett a termékek közvetlen értékesítését kínáló hotelek, panziók, vidéki vendéglátók, sőt civil egyesületek és közintézmények is becsatlakozhatnak.[/box]

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.