Ismét nyáron lesz a szóbeli

47

Nem volt hosszú életű a téli szóbeli érettségi vizsga, jövőben ugyanis ismét az írásbeli vizsgafolyamat előtt, nyáron szervezik meg – derül ki az oktatási tárca rendeletéből.

Idén februárban zajlottak le az érettségi szóbeli vizsgái, a 2019-es érettségire vonatkozó miniszteri rendelet mellékleteként jóváhagyott naptár szerint viszont a most végzős középiskolások ismét a tanév végén, az írásbeli vizsgákat megelőzően vehetnek részt ezeken a készségfelmérő vizsgákon. Ez az előírás a legnagyobb újdonság jövőre, a szervezés módszertana, a vizsga lefolyása nem változik – közölte érdeklődésünkre Miklós Csaba tanfelügyelő. Rámutatott, ahogy eddig, úgy a jövő évi érettségin is ki lehet váltani az idegen nyelvi és a számítógép-felhasználói készségeket felmérő vizsgákat nyelvvizsgával, illetve a számítógépes ismereteket igazoló elismert vizsgákkal. Az érettségire vonatkozó miniszteri rendelet szerint az oktatás jövő év május 31-én ér véget a tizenkettedikesek számára. A készségfelmérő vizsgák június 3. és július 4. között zajlanak le, a végleges eredményeket július 13-án függesztik ki. A nem ortodox hívők számára pünkösd hétfő június 10-ére esik, ez is a vizsgaidőszak része, ezért akik ezen a munkaszüneti napon kellene vizsgázzanak, azok kérhetik, hogy június 7-én vagy 11-én tehessék meg ezt.

Kisérettségi június 18–21. között
A kisérettségi, a nyolcadikosok országos felmérése lebonyolítására vonatkozóan is jelent meg miniszteri rendelet. Az ennek részeként közölt naptár szerint a nyolcadikosok számára jövő év június hetedikén ér véget az oktatás. A román nyelv és irodalom vizsgát június 18-án, a matematikavizsgát június 20-án, a magyar nyelv és irodalom vizsgát pedig június 21-én szervezik meg számukra. Az első eredményeket június 25-én teszik közzé, a véglegeseket pedig június 29-én. A középiskolai felvételire július 3–7. között lehet majd beiratkozni, a számítógépes elosztást pedig július 12-én tartják. A felvételi jegyet, amellyel a diákok részt vesznek ezen az elosztáson, az országos felmérésen elért átlag teszi ki nyolcvan százalékban, húsz százalékban pedig az öt–nyolc osztály átlaga.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek