Ismét napirenden az újjáépítés

Gyimesbükki Rákóczi-vár

154

A tavalyi kényszerszünet után új lendülettel dolgoznak a gyi­mesbükki Rákóczi-várként emlegetett őrtorony újjáépítésén. Még az Állami Vasúttársaság (CFR) jóváhagyására, illetve a Bákó Megye Tanácsa testületének ismételt rábólintására várnak, a kezdeményező Deáky András pedig minden eddiginél bizakodóbb: jövő pünkösdre állni fog az őrtorony.

Deáky András. Beérni látszik az évtizedes küzdelem Fotó: Kovács Hont Imre

Deáky András, a Gyimesbükkért Egyesület elnöke immár kilencedik éve küzd az ezeréves határon egykor állt Rákóczi-vár újjáépítéséért. A 17. században épült őrtoronynak ma már csak romjai maradtak, és sok-sok tárgyalás, egyeztetés után 2017-ben végre zöld utat kapott a közadakozásból megvalósuló beruházás. Csakhogy alig kezdődött el a restaurálás, máris érvényét vesztette az építkezési engedély. Deáky András szerint ez nem véletlenül történt így, tegnapi látogatásunk alkalmával azonban örömmel számolt be arról, hogy a helyi önkormányzat is minden eddiginél elszántabban kiáll az újjáépítés mellett.
– Ismételten beszereztük a szükséges dokumentumokat, már csak a CFR jóváhagyására várunk, illetve a megyei tanács is újra el kell fogadja az engedély kibocsátását. Nem tartom valószínűnek, hogy ők megakadályoznák ezt. Különösen örülök annak, hogy a községvezetés megígérte: hajlandók anyagilag is támogatni a megvalósítást, de mindenképpen be akarják fejezni az újjáépítést – közölte Deáky András.
Már a bútorok tervei is készen vannak, ezek kivitelezésükben a katonai „lakberendezési” jegyeket viselik majd magukon.
A kétszintes építmény földszintjén kiállítótér kap helyet, az emeleten kávézó és illemhelyek.
Adakozásból eddig 202 ezer lejt gyűjtött össze Deáky András, a teljes újjáépítés költségei várhatóan meghaladják az 1 millió lejt. A Gyimesbükkért Egyesület elnöke azt sem rejtette véka alá, hogy ha valóban sikerül újjáépíteni az őrtornyot, akkor a későbbiekben kabinos kötélpályát is létesítene a Tatrostól a „várhoz”.
Egyelőre azonban az újraépítéshez fogad további támogatásokat a következő, az OTP Banknál nyitott számlaszámokra:
RO37 OTPV 2600 0053 1232 RO01 (lej),
RO41 OTPV 2600 0053 1232 HU01 (forint),
RO91 OTPV 2600 0053 1232 EU01 (euró) és
RO51 OTPV 2600 0053 1232 US01 (amerikai dollár). A SWIFT-kód: OTPV ROBU.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek