Ismét munkába állnak a vidékkalandorok

63

Öt különböző foglalkozású városi fiatal, öt Hargita megyei helyszín, öt fogadógazda és egy hét alatt nagyon sok mezőgazdasági, fizikai igénybevételt jelentő munka – vasárnap ismét kezdetét veszi a magyarországi Agrya és a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének Vidék Kaland programja. Jelenlegi formájában viszont utoljára.

Gyógytornász, közlekedési cégnél, illetve a katasztrófavédelemnél dolgozó fiatalok szezonmunkán. Kikapcsolódás Fotó: Domján Levente
Gyógytornász, közlekedési cégnél, illetve a katasztrófavédelemnél dolgozó fiatalok szezonmunkán. Kikapcsolódás Fotó: Domján Levente

Ismét egy héten keresztül Hargita megyei farmokon végzett munkán keresztül nyerhetnek betekintést a helyi gazdálkodók életébe, mindennapi tevékenységébe a Vidék Kaland program magyarországi résztvevői – tudtuk meg tegnap Mihály Lászlótól, a Vidék Kaland program székelyföldi kommunikációs vezetőjétől. Hozzátette, az anyaországi Agrya Egyesület által hat éve, 2011-ben elindított programhoz a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete négy éve csatlakozott: a tagjai közül kikerülő fogadógazdák azóta évente elszállásolják és gazdaságukban egy hétig különböző feladatokkal bízzák meg, aktuális mezőgazdasági munkákba vonják be a térségbe érkező – zömében városi fiatalokból kiválogatott – vidékkalandorokat.
A Hargita megyei farmokra ezúttal öt kalandor érkezik, őket kobátfalvi, csíkdánfalvi, csíkmadarasi, csíkbánkfalvi, illetve csíkszenttamási fogadógazdáknál helyezik el. A gazdák máris jelezték, a különböző aktuális szezonmunkákhoz – szénacsináláshoz, aratáshoz – vagy éppen a juhászkodáshoz, illetve a tehenek reggeli és esti fejéséhez épp jól fognak a segítő kezek. Mihály László kiemelte, a program résztvevői közé ezúttal is olyan fiatalokat válogattak be, akiknek képzettségük, szakmájuk, illetve munkahelyük kapcsán sincs semmilyen közük a mezőgazdasághoz: a Hargita megyei fogadógazdákhoz érkező kalandorok között például gyógytornász, légitársasági beszerző, közlekedési cégnél, illetve a katasztrófavédelemnél dolgozó fiatalok is vannak.
– Nem turistaként érkeznek, a farmokon a gazdával együtt keményen dolgoznak. Az biztos, hogy az élmény meghatározó lesz mindannyiuk számára – jegyezte meg Mihály László. A kalandorok élményeiket, tapasztalataikat, beszámolóikat vagy éppen a vidéki élettel kapcsolatos benyomásaikat a korábbi évek gyakorlathoz hasonlóan ezúttal is blogbejegyzésekben osztják meg az érdeklődőkkel. A cél: írásaikon, „vidék-kalandjaikon” keresztül a kívülállók is képet alkothassanak a gazdálkodók, a mezőgazdaságból élők mindennapi munkájáról, szépségeiről, de ezzel járó erőfeszítésekről, kihívásokról is.
Elárulta, noha a Vidék Kaland program az elmúlt hat év alatt Magyarországon és Székelyföldön – Hargita megyei, illetve Maros megyéből, a nyárádmenti fogadógazdák bekapcsolódásával – sok embert megmozgatott, a program mára már nem hozza azokat az eredményeket, amiket a kitalálói eredetileg kitűztek. Mivel a programot jelenlegi formájában már nem övezi akkora érdeklődés – a vidékkalandoroknak jelentkező fiatalok száma is évről évre csökken –, a Vidék Kalandot az utóbbi esztendőkben megszokott formájában Hargita megyében is utoljára bonyolítják le – szögezte le Mihály László. Hozzátette, az nem azt jelenti, hogy a program megszűnne, a Vidék Kaland jövőre is folytatódik, de immár megújult tartalommal és teljesen új formával. De hogy pontosan milyennel, az csak a jövőben dől el.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek