2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Ismét módosult a jogszabály

Még a múlt esztendő novemberében írtunk arról, hogy 2018 márciusában meghozott alkotmánybírósági döntés a törvényhozást arra kötelezte, hogy a női alkalmazottak számára is biztosított legyen a munkavégzés lehetősége a 65 éves életkor betöltéséig, s következésképpen ne kerülhessen sor a szóban forgó korhatár eléréséig a munkaszerződésük felbontására. Az említett döntés nyomán módosították a 2018. november 14-én megjelent 2018/96-os sürgősségi kormányrendelet révén a Munkatörvénykönyv (a 2003/53-as törvény) 56-os szakaszának vonatkozó előírásait, lehetővé téve a munkavégzés folyatását el egészen a 65 éves életkor betöltéséig. A sürgősségi kormányrendelet említett előírása most módosult, legalább is részben.

A Hivatalos Közlöny május 8-i számában jelent meg és május 11-től vált hatályossá ama 2019/93-as törvény, amely révén „szentesítették” a már említett 2018/96-os sürgősségi kormányrendeletet. Ugyanakkor azonban a törvény révén módosították és kiegészítették annak egyes előírásait is. Az eddig hatályos egyik előírás értelmében az a női alkalmazott, aki a mindenkori nyugdíjkorhatár (amely jelenleg egyébként a 61. életév) betöltése előtt 60 nappal és rendelkezve a minimális hozzájárulás-befizetési periódussal is, írásban kérelmezhette egyéni munkaszerződésének meghosszabbítását. Ha ezt megtette, nem kerülhetett sor egyéni munkaszerződésének hivatalból történő megszüntetésére.
Május 11-től kezdődően viszont a szóban forgó kérést nem 60 nappal a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kell benyújtania, hanem 30 nappal azelőtt. Ugyanakkor a Munkatörvénykönyv 56-os szakasza kiegészült egy újabb bekezdéssel is, amely értelmében a nyugdíjazási életkor betöltése előtt 30 nappal benyújtott kérés alapján és a munkaadó beleegyezésével az alkalmazott ugyanabban a funkcióban megtartható maximum 3 évig a szabványnyugdíjazási életkor felett, azon lehetőséggel, hogy évente meghosszabbítsák egyéni munkaszerződését.
Emlékeztetnénk arra, hogy a már említett 2018/96-os sürgősségi korményrendelet által bevezetett előírások értelmében a munkaadó nem gátolhatja meg, illetve nem korlátozhatja az adott női alkalmazott tevékenysége folytatását.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb