Ismét medvét kellett visszakergetni az erdőbe Tusnádfürdőn

86

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka két anyamedve verekedett össze Tusnádfürdő egyik sétányán, mindkét állatnak három-három bocsa volt, amelyek mind felmenekültek a fákra. Egyikük azonban lemászott vagy leesett a fáról, és a másik anyamedve megölte.

Alvó medvebocsok Fotó: Berenczy Leonardo

Egy idő múlva a két anyamedve visszament az erdőbe. Egyikük magával cipelte elpusztult bocsát, a másik kettőt azonban a fán hagyta, ezeket mentették meg a balánbányai medve-visszavadító központ szakemberei, miután a helyiek riasztották az illetékes hatóságokat.

Balla Izabella, a Hargita megyei környezetőrség vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a két medvebocs 3-4 hónapos lehet, egyedül, anyjuk nélkül nem tudnak magukról gondoskodni, emiatt döntöttek úgy, hogy ideiglenesen a medveárvaházba viszik őket, majd, ha elérik a megfelelő kort, visszaengedik őket a természetbe.

Domokos László, a Hargita megyei környezetvédelmi felügyelőség igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, a balánbányai központ szakemberei fogták be a két bocsot a csendőrök segítségével. Hozzátette, 2-3 év múlva vissza lehet majd engedni az erdőbe a két állatot.

A Hargita megyei csendőrség tájékoztatása szerint csütörtök este Tusnádfürdőn a Csukás utcában bukkant fel egy anyamedve három boccsal. Az állatokat a csendőrség alakulata kergette vissza az erdőbe.

Péntek hajnalban egy vaslábi nő riasztotta a hatóságokat, hogy egy medve az udvarán több baromfiját is megölte. A medve még a helyszínre kiszálló alakulat érkezésekor is az asszony udvarán volt, a csendőrök terelték vissza az erdőbe.

Mindkét esetben a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a környék lakosságát a nagyvad jelenlétére.

Ide tartozik az a hír is, miszerint a Prahova-völgyén az elmúlt 48 óra alatt összesen 20 medve bukkant fel különböző településeken. Legutóbb, péntek reggel Sinaián és Azugán kellett négy medvét eltávolítaniuk a hatóságoknak.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.