Ismét lehet jelentkezni a programba

Gyapjúértékesítési támogatás

61

Bő egy hónap áll a Hargita megyei juhtartók rendelkezésére a kilónkénti 1 lejes árkiegészítést jelentő gyapjúértékesítési „de minimis” támogatás igénylésére. A kéréseket a megyei mezőgazdasági igazgatóságon, de akár a helyi polgármesteri hivataloknál is benyújthatják az érdeklődők.

Ismét jelentkezhetnek a mezőgazdasági minisztérium gyapjúértékesítést támogató programjára a Hargita megyei juhtartó gazdák. A feldolgozóknak vagy begyűjtő központoknak értékesített gyapjú mennyisége után a juhosgazdák kilónkénti 1 lejes – amolyan árkiegészítő – „de minimis” támogatásra számíthatnak. A kérések benyújtására március 28-ig, a saját állományból származó gyapjú értékesítésére szeptember 30-ig, míg az elszámoláshoz szükséges dokumentumok benyújtására 2019. november 1-jéig van idejük a juhtartó gazdáknak – tájékoztatta lapunkat Fekete Endre, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa. A gazdák gyapjúértékesítési támogatásra szóló kéréseit a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság fogadja, ám annak érdekében, hogy ne kelljen minden gazdának Csíkszeredába utaznia, a támogatásigénylések begyűjtésében és eljuttatásában a helyi önkormányzatok is segítő jobbot nyújtanak.
A gyapjúértékesítési támogatást jogi és magánszemélyek egyaránt igényelhetik, amennyiben gazdaságuk szerepel az országos farmnyilvántartóban. Szintén a támogatási feltétel, hogy az értékesített gyapjú mennyiségét az egyéni gazdálkodók, engedélyezett magánszemélyek (PFA) érvényes termelési könyvecskével, a jogi személyiségű farmok pedig érvényes számlával igazolják. A támogatásigénylési kérelemhez magánszemélyek esetén a személyigazolvány másolatára, jogi személyek esetében pedig a cégbejegyzési bizonylatra van szükség. Emellett érvényes bankszámlaszám, saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, valamint a gazdaság bejegyzéséről tanúskodó állategészségügyi igazolás szerepel a kérelemhez csatolandó dokumentumok listáját. A támogatási kérésben ugyanakkor szerepelnie kell a gazdaságban található juhállomány nagysága, továbbá az idén értékesítésre szánt gyapjú becsült mennyisége – hívta fel a figyelmet Fekete Endre.
Hargita megyéből tavaly a gyapjúértékesítési programba több mint hatszáz juhtartó jelentkezett, ám közülük elszámolást csak alig harmaduk, szám szerint 179 gazda nyújtott be. A szakigazgatóság munkatársai idén is hasonló érdeklődésre számítanak: úgy vélik, azok a termelők, akik a kilónkénti 1 lejes támogatást 2018-ra megkapták, azok a 2019-es szezonra is beneveznek. Tavaly a megyéből olyan juhtartó is akadt, aki a programon keresztül egymagában 7 ezer kiló gyapjút értékesített, ez pedig számára 7 ezer lejes extra-gyapjúpénzt eredményezett. A támogatási programról bővebb felvilágosítást Fekete Endrétől a 0744–763503 vagy pedig a szakigazgatóság 0266–371898-as telefonszámán lehet.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek