csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ismét kinyithatnak a zárt téri piacok

Hétfőn a szociáldemokrata párt meghívására a képviselőházban tárgyalt a 2021-es költségvetésről Ludovic Orban miniszterelnök. A parlamenti pártok képviselői kérdéseket tehettek fel, amelyekre érdembeli válasz nem érkezett. 

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt nehezményezte, hogy nincs átláthatóság az idei költségvetésben a pénzek elköltését illetően. Ugyanakkor magyarázatot kért a miniszterelnöktől arra vonatkozóan, hogy milyen racionális érvek mellett döntött úgy az általa vezetett kormány, hogy bezárja az óvodákat, elemi és általános iskolákat és a zárt térben működő piacokat. 

– Arra kértem a miniszterelnököt, vegyék fontolóra a zárt téri piacok kinyitását, ezáltal támogatva a hazai termelőket, akik amúgy is nehéz helyzetben vannak. A tanüggyel kapcsolatban pedig teljesen érthetetlen, hogy például az elemi osztályos diákok miért nem mehetnek iskolába. A kialakult állapot nemcsak a diákokra és tanárokra, hanem a szülőkre is nagy terhet ró. Amíg eddig tiltottuk a gyerekeket a számítógép gyakori használatától, most kötelezzük rá, hogy órákon át előtte üljenek – fogalmazott a frakcióvezető.

Szomorú tényként közölte, hogy március 11. óta a kormány szakemberei nem voltak képesek felkészíteni a tanítókat, tanárokat az online oktatás módszerére.

– Mindegyik parlamenti párt öt percben, a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD tizenöt percben kérdezhetett a miniszterelnöktől, aki válasz helyett csak a PSD-t szidta. Tehát a feltett kérdésekre válasz nem érkezett – mondta az RMDSZ-es politikus.

Benedek Zakariás számtalan kérdést fogalmazott meg, többek közt: ha a tanügyminiszter kijelentése szerint nem íratják meg a félévi dolgozatokat, akkor hogyan zárják le a diákokat, mi történik a nyolcadikos és a végzős, érettségizni készülő diákokkal stb.

Pozitívumként említette viszont, hogy tegnap megszavazta a parlament azt a törvénytervezetet, amelyben kérik a zárt téri piacok újranyitását. Erről húsz napon belül az államelnöknek kell döntenie. Az iskolák viszont egyelőre zárva maradnak.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy a kormány elhanyagolta a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket és támogatásukat teljesen az önkormányzatokra bízta, nem nyújt kellő kiszámíthatóságot anyagi működésükre. 

– Megengedhetetlen, hogy a kormány ne legyen tekintettel azokra a szociális szolgáltatásokat végző szervezetekre, amelyek gyakorlatilag az állam feladatait látják el, és ne biztosítson kellő erőforrást ahhoz, hogy biztonságban tudja működésüket. A pénzügyminiszter ígérete szerint talán november 12-én sürgősségi kormányrendelettel pénzt utalnak ki minden megyében, hogy fedezni tudják ezeket a költségeket – mondta a politikus.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb