Ismét „hírbe hozták” a II-es pillért

Botrányt kavaró kommunikációs tévedés

148

Tegnapi lapszámunkban már hírt adtunk arról, hogy a kormányfő és egyes kormányzati tisztségviselők cáfolták, cáfolják azt az értesülést, miszerint felszámolásra kerülne a nyugdíjrendszer II-es pillére, illetve a befizetések felfüggesztése. Hasonlóképpen nyilatkozott Liviu Dragnea, a kormánypárt elnöke is, aki hétfőn azt hangoztatta, hogy „nem került sor és nem kerül sor ilyen jellegű tárgyalásra, és nem fogunk elfogadni semminemű olyan intézkedést, amely a II-es nyugdíjpillér megszüntetéséhez vezetne”. Tiltakozni, cáfolni lehet, de az vitathatatlan, hogy a kifogásolt értesülés nem volt légből kapott.

Ion Ghizdeanu, a CNSP elnöke bűnbocsánatért esedezik…

A kormány honlapján jelent meg május 20-án a törvényhozási prioritások keretében egy olyan törvény tervezete, amelyben többek között felfüggesztenék a II-es pillérbe való hozzájárulás átutalást a július 1. és december 31. közti időszakban. A kezdeményezők a honlap szerint a kormányfőtitkárság, valamint az országos stratégiai és prognosztikai bizottság, a törvénytervezet pedig a jelenlegi parlamenti ülésszak során került volna megvitatásra, illetve elfogadásra. Abban a törvénytervezetben továbbá az is szerepel, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulások teljes egészükben a költségvetésbe folynának be, ugyanakkor a II-es nyugdíjpillér „átszervezése” értelmében az alkalmazottak fix összeget fizetnének be, amely leírható lesz majd a jövedelmi adóból, hasonlóképpen a munkáltatók is, akik esetében az leírható lesz a nyereségadóból. A törvénytervezettel sokan szembesülhettek a hivatalos honlapon, ma már igaz nem, mert azt időközben onnan letörölték. Ennek ellenére vasárnap még egyes kormányzati tisztségviselők azt hangoztatták, hogy semmi ilyennemű hivatalos dokumentumtervezet nem létezik, nincs a kormány szándékában egy ilyen jogszabály elfogadása, megismételve a II-es pillérrel kapcsolatosan azokat az állításokat, amelyeket már hallottunk az elmúlt hetek során. (Amúgy lapunk április 24-i számában már írtunk a kötelező magánnyugdíj „megingatásának” a lehetőségéről, illetve állítólagos kormányzati szándékáról.) Nyomatékolandó az is, hogy a II-es pillér körüli viták, ellentmondások nem új keletűek, hisz olyan konkrét intézkedésekre került sor, amelyek okkal és joggal váltottak ki aggodalmat, ellenérzést, s ilyen összefüggésben mindenekelőtt azt említenénk meg, hogy az idei esztendőtől a II-es pillért megillető hozzájárulás 5,1%-ról 3,7%-ra csökkent, olyan körülmények között, amikor is a törvényes előírások értelmében a szóban forgó százalékaránynak el kellett volna érnie a 6%-ot.

Kommunikációs zűrzavar
Menjünk vissza egy kissé az időben, s idézzük fel, mit is mondott május 12-én a nyugdíjrendszerrel kapcsolatosan Liviu Dragnea, a kormánypárt elnöke. Igen kategorikusan fogalmazott, azt állítva, hogy semmiféle hivatalos projekt nincs a nyugdíjrendszer reformjára vonatkozóan: „A nyugdíjrendszer milyen reformjáról beszélünk, amikor is nem jelent meg semmi hivatalos dokumentum, nem kezdődött meg világos tárgyalás? Milyen II-es nyugdíjpillérről beszélhetünk olyan körülmények között, amikor senki sem ismertetett hivatalos módon egy tervezetet?… Én mondom önöknek: ez egy butaság és egy hazugság.” Azt megelőzően április 30-án a kormányfő elismerte, legalábbis fél szájjal, hogy módosítani kívánnak a II-es pillér rendszerén, hozzáfűzve azt is, hogy bármilyen döntést is hoznának, az alaposan meg lesz indokolva, megmagyarázva és érvekkel alátámasztva. Nos, ilyen körülmények között valóban meglepetést okozhatott az, ami nyilvánosságra került az elmúlt hét végén, amelyről most azt állítják, hogy tulajdonképpen bizonyos elemzések, tanulmányokból kiollózott szövegről van szó, amely kommunikációs tévedés, hiba okán valakinek a mulasztásából került fel a hivatalos honlapra. Az egyik legilletékesebb, Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter vasárnap este az egyik kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy valóban létezett, létezik egy olyan javaslat, amely megjelenítődött abban a vitatott törvénytervezetben, s azt a javaslatot a Stratégiai és Prognosztikai Országos Bizottság (CNSP) fogalmazta meg, de annak gyakorlatba ültetésére nem kerül sor. Ezek szerint a miniszter asszony áthárította a felelősséget a CNSP illetékeseire, legalábbis a történtekért. Hétfőn megszólalt Liviu Dragnea is, aki a büntető törvénykönyvvel rukkolt ki, azt állítva, hogy hamis információk terjesztése okán akár büntetőeljárás is kezdeményezhető. Ilyen értelemben pedig úgymond jóindulatúan figyelmeztette az ellenzéki pártok képviselőit, de az újságírókat is, nyomatékolva, hogy „az ilyen jellegű, 100%-osan hazug információk terjesztése Románia gazdasági és társadalmi destabilizációjához vezethet és akár a nemzetbiztonságot is veszélyeztetheti”. Tartott egy eszmefuttatást arról is, hogy a II-es nyugdíjpillérben nincs magánpénz, s akik ezt állítják, azok tévesen és helytelenül értelmezik a dolgokat. Nem akarunk vitába bocsátkozni a pártelnökkel, de az elvégzett munkáért kapott bér az a kézhezvételt követően igenis magánpénz, még akkor is, ha bizonyos fizetési kötelezettségeket is kell abból eszközölni. Ilyenképpen pedig a magánnyugdíj-pénztárak esetleges beolvasztása az állami nyugdíjpénztárba igenis egy adott fajta államosítást jelentene.
Hétfőn nyilatkozott a CNSP elnöke is, Ion Ghizdeanu, aki azt állította, hogy tévedésből került sor bizonyos tárgyalási forgatókönyvek közlésére. „Mi különböző értékeléseket, szimulációkat, belső elemzéseket végzünk. Itt valaki – jómagam az Amerikai Egyesült Államokba lévén elutazva – hallva, hogy ilyen jellegű forgatókönyvekről folynak tárgyalások, feltette oda. Tehát minden sor egy belső elemzés, nincs nekünk semminemű projektünk. Kikerült valami egyes forgatókönyvekből, és a II-es pillérrel kapcsolatosan tévesen megjelent az a sor. Legyen teljesen világos, a felfüggesztésről sincs szó. Egy tévedés volt, amelyet magunkra vállalunk, és meg fogjuk vizsgálni, ki tette fel a honlapra… Még van ott két tévedés, amelyeket ugyancsak a forgatókönyvekből vezettek fel. Mindaz, ami megjelent a II-es pillérrel kapcsolatosan, egy tévedés” – így Ghizdeanu. Újságírói kérdésre válaszolva, hogy ebben a témakörben folytatni fogják-e az elemzést, előbb azt állította, hogy nem, majd utólag hozzáfűzte, hogy az értékelések mégis folytatódni fognak.

A tét…
Mondhat bárki, bármelyik illetékes bármit a II-es nyugdíjpillérrel kapcsolatosan, de a tények tények maradnak. Immár közel egy éve, hogy valami forrong, pontosabban bűzlik a II-es nyugdíjpillér környezetében. Ilyen-olyan „forgatókönyvekről” eddig is értesülhettünk, azokkal kapcsolatos elképzelések a kormánykoalíció csúcsvezetői részéről is megfogalmazódtak. Egy dolog azonban nem világos: miért lenne időszerű és indokolt a II-es nyugdíjpillér „megreformálása”, illetve milyen érvek szólnának amellett? Mondjuk ezt, mert a jelek szerint váratlanul következett be a jelenlegi kormánykoalíciónak, pontosabban kormánypártnak a sürgés-forgása a II-es nyugdíjpillér környékén, illetve annak bekerülése a kormányprogram látókörébe. Azért pontosítottunk, mert az ALDE csúcsvezetése, illetve honatyái nemigen értenek egyet semminemű változtatással, s az elmúlt hét végén is az egykori pénzügyminiszter, az ALDE jelenlegi szenátora, Varujan Vosganian kijelentette, hogy nem tartanak indokoltnak semminemű mozgósítást, s arról nem is egyeztetett pártjukkal a kormánypárt. (Egyébként a II-es nyugdíjpillér létrehozása az egykori Tăriceau-kormány nevéhez fűződik.) Lehet, hogy egy pluszforrásra lenne szüksége az állami társadalombiztosítási költségvetésnek, s ezért „kacsingat” a kormánypárt a II-es nyugdíjpillér révén felhalmozódott összegekre. Miről is van szó? Az elmúlt tíz esztendő során a felhalmozódott alapok elérték a 43 milliárd lejt, s ez az összeg befektetődött állami értékpapírokba, tőzsdei részvényekbe, banki betétekbe stb. A felhalmozódott 43 millió lejből 7,2 milliárd lejt tesz ki a befektetésekből származó nettó nyereség. Április végén a II-es pillérben részt vevők száma elérte a 7,126 millió személyt. Az esztendő első három hónapjában ugyanakkor a költségvetési hiány elérte a 4,46 milliárd lejt, holott a múlt esztendő azonos időszakában a többlet még 1,5 milliárd lej volt. Időközben viszont sor került a közszférai béremelésre, a nyugdíjpont értékének a megemelésére, s július 1-től az ismét megemelkedik. Nos, egyes elemzők akaratlanul is összefüggést látnak abban, hogy az állítólagos jogszabály-tervezet szerint július 1-től felfüggesztődött volna az átutalás a II-es nyugdíjpillérnek és a köznyugdíjak július 1-jén történő megemelése között. Nem ide tartozik, de utalhatunk arra is, amit hangoztatott a minap a Privát Nyugdíjakat Ügykezelő Egyesület (APAPR) elnöke, Radu Crăciun: „Gyakorlatilag mi évente négymilliárd lejt kapunk, hat hónap vonatkozásában ez kétmilliárd lejt jelent. Az aktívumok jelenlegi értékéhez viszonyítva ami most 42 milliárd lej, ez mintegy 5%-ot jelent. Tehát 5%-kal kevesebb lesz hat hónap viszonylatában.” Feltételes módon fogalmazott a szakértő, ugyanis ha minden igaz, akkor mégsem kerül sor az átutalások felfüggesztésére.
A zűrzavaros helyzet kapcsán hétfőn este nyilatkozott Klaus Johannis államelnök is, aki egy újságírói kérdésre válaszolva a következőket mondta: „Nagy aggodalommal észlelem mindazt, ami történik… Ez a viszonyulás tulajdonképpen egy igen toxikus, dilettáns kormányzás határán találtatik, és arra szólítom fel a kormányzatot, hogy ébredjen fel, végérvényesen tisztázza, mi a szándéka a II-es pillérrel kapcsolatosan, ugyanis ez esetben olyan pénzekről van szó, amelyek az államé vagy közpénzek, privát pénzek, azoknak az embereknek a pénzei, akik hozzájárulnak a II-es pillérhez, és ilyen dolgokkal nem szabad játszadozni.” Ezzel a meglátással nem lehet nem egyetérteni.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek