Ismét gazdátlan a büdösfürdői kezelőközpont

Csíkszentimre önkormányzata 2014 júliusá­ban negyvenéves idő­tartam­ra kötött szerző­d­ést a Turul Kft.-vel, amely vállalta, hogy három éven belül megkezdi a büdösfürdői kezelőközpont működtetését. A vállalkozó nem várta meg a három év leteltét: úgy ítélte, hogy a létesítmény beüzemelése szinte lehetetlen, ezért kérte a szerződés felbontását.

A büdösfürdői kezelőbázisFotó: László F. Csaba

Két és fél évvel ezelőtt a marosvásárhelyi székhelyű Turul Kft. ügyvezetője nagy reményekkel írta alá a szerződést a csík­szentimrei önkormányzattal a mofetta és fürdő működtetésére. A Magyar­országról Erdélybe visszatérő Bartha László vállalkozó a mofetta mellett a gyógykezelési központ működtetését, gyógymasszőrkurzus indítását és szállásadói szövetség létrehozását tervezte, ugyanakkor egy másfajta fürdőkultúra meghonosítását tűzte ki célul.

Az előzmények
A bérlemény az az épület volt, aminek felhúzását 2012-ben a Regionális és Fejlesztési Minisztérium és Hargita Megye Tanácsa finanszírozta Csíkszentimre község helyi tanácsának hozzájárulásával. Az önkormányzat korábban két éven keresztül keresett bérlőt az ingatlanra, amelynek kivitelezése 619 356 lejbe került, de ahhoz, hogy megkezdhesse a működést, további 200 ezer vagy ennél is több euróra volt szükség. A bérleti díj az első években 1000 euró volt, amit a helyi önkormányzatnak kellett befizessen a bérlő.
Néhány hónappal a szerződéskötés után már látszott, hogy nemcsak pénzkérdés a fürdő és mofetta beüzemelése. 2014 decemberében Bartha László arról számolt be lapunknak, hogy nem elegendő a gázszint, nehézkes az engedélyeztetési eljárás és újra kellett terveztetnie az épület belsejét, a fűtést, a gépészetet, a villamosságot, szóval a tervezettnél lassabban haladt. Végül 2016 őszén kérte a szerződés felbontását.

A visszalépés
– A szerződést a tavaly év végén bontottuk fel – tájékoztatott Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere. – A felbontási kérelem Bartha úr részéről jött, a saját egészségi állapotával, valamint azzal indokolta a kérelmét, hogy nem tudja üzembe helyezni a központot. Novemberben zajlott le a végleges átadás/átvevés. A bérlőnek meg kellett javíttatnia a leszakadt csatornákat, a beszakadt tetőzetet, ezután született meg az átvételi jegyzőkönyv. Sajnálattal és csalódással fogadta a helyi tanács, hogy a vállalkozó már nem kívánja működésbe helyezni a kezelőközpontot. Sajnálattal láttuk azt is, hogy nemrégiben, a Román Televízió magyar adásában félretájékoztatás is történt a büdösfürdői riportban, mert semmilyen európai uniós forrásra nem pályáztunk, ahogy ott elhangzott, és nem azért befejezetlen, mert a tervező vagy a hivatal odébbállt volna egy zsák pénzzel, hanem mert megszűnt a minisztériumnak népi fürdők felújítására irányuló programja.
Bartha László nem kívánt részletekbe bocsátkozni a szerződés visszamondásának okairól. Mindössze azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb problémát a vállalkozókat lehetetlen helyzetbe hozó jogszabályok jelentették, ugyanakkor rájött, hogy a működési engedélyek beszerzése, a villany, a víz, a szennyvíz előírások szerinti megoldása sokkal nagyobb feladat lett volna, mint az épület befejezése. Emellett képzett fürdőorvost kellett volna alkalmazni, miközben évtizedek óta nincs ilyen képzés az országban.
– Jó volt az együttműködés a polgármesteri hivatallal – emelte ki Bartha László. – Mindenki akarta, hogy beinduljon a kezelőközpont, én is, de be kellett látnom, hogy szinte lehetetlen. Én úgy látom, jó, hogy még idejében észbe kaptam, mert megtörténhetett volna, hogy befejezem, és mégsem tudom üzemeltetni a létesítményt.

Hogyan tovább?
A helyi önkormányzat még nem döntött a továbbiakról.
– Egyelőre próbálkozunk mi magunk, az önkormányzat építgetni, karbantartani, és nem zárkózunk el, ha befektetők jó ajánlatokkal megkeresnek – foglalta össze az alpolgármester. – Valóban kellene még 200 ezer euró a teljes befejezéshez, de a mofettarész kiépítéséhez jóval kevesebb kell, ezért azt tervezzük, hogy előbb megpróbálnánk azt beindítani. A gyógyulni vágyók elsősorban úgyis a mofettákért jönnek. Ha Hargita Megye Tanácsa partnerünk lesz továbbra is, akkor apró lépésekben próbálunk építkezni. Egyelőre ez tűnik a legésszerűbb megoldásnak. Mert ahhoz, hogy valaki működtesse a teljes kezelőközpontot, hatalmas beruházásra van szükség, de a gond az, hogy továbbra is egy évből csak 4-5 hónapig vannak Büdösfürdőn gyógyulni vágyó emberek. Nincs téli szezonra felkészülve az üdülőtelep, gond a hó eltaraítása, a fűtés, a hiányoznak a sípályák, az éttermek, a panziók… Így hát foglalkozunk a témával, és a következő években a mofettarészt kiépítjük, hogy újra használni lehessen…

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb