2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Ismét eljött a születésnapi szalmakalapok ideje

Nem mintha a címben említett fejfedőt nem lehetne az év bármely időszakában a rendeltetési helyére tenni, de egyszer egy esztendőben mégis különleges jelentőséggel bír a viselése: az Etéd községhez tartozó Kőrispatakon szombaton, július 18-án rendezik meg a 10. Szalmakalap Fesztivált.

A múzeum udvarán mindig van látogató. Csak ilyenkor többen jönnek Fotó: Szász Csaba
A múzeum udvarán mindig van látogató. Csak ilyenkor többen jönnek Fotó: Szász Csaba

[dropcap]O[/dropcap]kozhat némi zavart „Kalapfalva” évenként jelentkező ünnepének számozása, 2010-ben ugyanis a falu nem volt szerencsés: három nappal a fesztivál kezdete előtt, amikor minden készen állt, sőt több vendég már a helyszínen tartózkodott, árvíz söpört végig a községen, emiatt elhalasztották az eseményt, majd végleg lemondtak megrendezéséről. Ennek fényében úgy is mondhatjuk, hogy eddig tízszer szerveztek és kilencedszer rendeznek Szalmakalap Fesztivált Kőrispatakon.
Emellett akad egy másik igen fontos számozás is. A falunapot ugyanis a kezdetek, vagyis 2006 óta a hagyományokhoz híven a múzeum felavatásának napjához legközelebb álló hétvégén tartják, a Szalmakalap Múzeum pedig július 21-én ünnepli fennállásának 14. évét.
A múzeumalapítást Szőcs Lajos (a hivatalban lévő Szőcs László polgármester édesapja) azért látta szükségesnek, hogy megőrizze és ápolja a falu egykori két hagyományos mesterségét, a szalmafonást és a kalapkészítést. A kezdeményezésnek köszönhetően egy egész falu élete változott meg, azóta már ötjegyű számmal mérik a Kőrispatakon megfordult látogatók számát, akik nemcsak a Szalmakalap Múzeum hírét, de az emberek, a kézműves-hagyományok, a szalmakalap hírét is messze vitték a világba.
Szombaton, július 18-án tehát születésnapi alkalom lesz Kőrispatakon a szalmakalap viselése, a szervezők pedig egész napos programmal igyekeznek az érdeklődők kedvében járni, melyben helyet kap az áhítat, a hagyományőrzés, a hősökre való emlékezés, de jut hely a kultúrának, sportnak, zenének, táncnak és természetesen a szórakozásnak és mulatozásnak is.

Szász Csaba

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb