Ismét bajban a gyermekvédelem

Fókuszban az egészség- és társadalombiztosítás

434

Idén 23 százalékkal többet költöttek Hargita megyében egészségügyre, a visszamenőleges hatályú társadalombiztosítást pedig december 31-ig fizethetik be – hangzott el a Hargita megyei Prefektusi Kollégium tegnapi ülésén. Az utána következő társadalmi bizottsági ülésen ugyanakkor kiderült: a tavalyinál is súlyosabb anyagi gondokkal küzd a megyei gyermekvédelem.

Prefektusi kollégiumi ülés. Az egészségügyben nincs gond a fizetésekkel, a megyei tanácsnál annál inkább Fotók: Kovács Hont Imre

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár igazgatója elmondta: az egészségügyi szolgáltatók közt szétosztott támogatás összege nem nőtt, ellenben a szolgáltatók száma igen. A szerződéskötések újdonsága, hogy az kizárólag elektronikus formában történik.

Több pénz jut fizetésekre

Hozzáfűzte: a Hargita megyei kórházak összesen 1962 ággyal rendelkeznek, ezek közül 1724-et finanszíroz az állam, azaz ugyanannyit, mint tavaly. Városokra lebontva ez 667 ágyat jelent Csíkszeredában, 477 ágyat Székelyudvarhelyen, míg Gyergyószentmiklóson 172, Maroshévízen 133, Tölgyesen pedig 275 kórházi ágyat finanszíroz az állam.

Idén ugyanakkor több pénz van az egészségügyi intézményekben dolgozók fizetésének biztosítására. Szemléltetésként elmondta: korábban a fizetésekre költött összeg 10,8 millió lej volt összesen, most a fizetésemelések után a finanszírozására szánt keret 12 millió lejt tesz ki. Az igazgató ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a családorvosok száma megyei szinten kielégítő, ugyanakkor még hét családorvost tudnának alkalmazni. Elsősorban Balánbánya környéken és a Gyimesekben van szükség még családorvosokra. A megyében egyébként idén mintegy 23 százalékkal nőtt az egészségügyre költött pénz mennyisége.

Tüntetés a gyermekvédelemért. Ez az év sem ígérkezik különbnek Fotó: László F. Csaba / archív

Visszamenőleges fizetés

Bán Katalin, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója ugyanakkor közölte: december 31-ig fizethetik ki visszamenőlegesen – legfeljebb öt évre – a társadalombiztosítást azok, akiknek nincs szerződésük a megyei nyugdíjpénztárral. Ezzel a lehetőséggel jellemzően azok szoktak élni, akik külföldön dolgoznak és nem rendelkeznek társadalombiztosítással, vagy csak néhány év régiségük hiányzik a kedvezményes nyugdíjkorhatár eléréséig.

A befizetők maguk dönthetik el, hogy mekkora jövedelem után kívánnak társadalombiztosítást fizetni, azonban ez az összeg nem lehet kevesebb, mint amennyi a bruttó országos minimálbér, de nem is haladhatja meg az országos szinten megállapított bruttó átlagbér ötszörösét. A hozzájárulás befizetésekor ugyanakkor az infláció mértékével korrigálják a befizetendő összeget.

Hozzáfűzte: a visszamenőleges befizetést lehetővé tevő törvény hatályba lépése óta 2016-ban 30, 2017-ben 153 és 2018-ban 51 szerződést kötött meg a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár. Az elmúlt három évben összesen mintegy 1,3 millió lejt fizettek be a szerződést kötők, idén eddig 249 ezer lej folyt be a nyugdíjpénztár kasszájába

Gyermekvédelem: visszatértek a tavalyi állapotok 

Tegnap a Prefektusi Kollégiumi ülést követő Társadalmi Párbeszéd Bizottság rendkívüli ülésén elhangzott, hogy a tavalyhoz hasonlóan idén is pénzügyi gondokkal küzd a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy ez a helyzet a tavalyihoz képest még súlyosabb, hiszen a megyei tanács idén költségvetési hiánnyal küzd, és az apparátushoz tartozó alkalmazottak számára sincs fedezet a bérekre. A mostani helyzetben a megyei tanács vezetője Petres Sándor alprefektussal közösen arra a döntésre jutott, hogy a két intézmény ismét felszólítja a kormányt, hogy sürgősen egészítsék ki a költségvetést.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.