Ismét árvíz pusztított Hargita megyében

A kárfelmérés folyamatban

1 571

Hatalmas károkat okozott a hétvégén az árvíz Hargita megyében, az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet szombat reggel vörös árvízriasztást rendelt el. Csíkkozmás és Kézdivásárhely között leállt a forgalom a 11B jelzésű országúton, mert Kászonújfalu térségében a víz elárasztotta az úttestet. Gyimesfelsőlokon ötven udvart és csűrt öntött el az árvíz, Csíkszentmihányon 80 háztartásban rongált a víz. Hat Hargita megyei település áramszolgáltatás nélkül maradt.

Gazdaságaikat próbálták védeni az ártól a csíkszentmihályiak. Összefogás a bajban

Alina Cioboatriu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője lapunkat arról tájékoztatta: a legnagyobb pusztítást Gyimesfelsőlokon végezte az árvíz, amely nemcsak a háztartásokat érintette, de egy hidat és nyolc gyaloghidat is megrongált. Kérdésünkre elmondta: a kárfelmérés folyamatos, egyelőre nem lehet tudni a megyében bekövetkezett kár mértékét. Az azonban biztos, hogy a hétvégén 25 transzformátor-állomást és egy magasfeszültségű hálózatot rongált meg az árvíz így, Gyergyótölgyes, Récefalva, Hágótő, Gyergyóholló, Hollósarka, Borszék településeken megszakadt az áramellátás, több mint kétezer ember marad villany nélkül. A Hargita Népe kérdésére a szóvivő közölte: tegnap este hat óráig tartott, amíg valamennyi háztartásban elindult az áramellátás. Gyergyóholló községben egyébként négy ház pincéjét öntötte el a víz, Ajnádon homokzsákokkal próbálták megfékezni a medréből kilépő Rákos patakát. Szombat reggel vörös árvízriasztást rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) a Tatros vízgyűjtő medencéjére Hargita, Kovászna, Bákó és Neamţ megyében. A riasztás szombat éjfélig volt érvényben. Kászonújfalu térségében a víz elárasztotta az úttestet, Katrosa megközelíthetetlenné vált. Erről egyébként egy csíkszeredai taxisofőr is beszámolt, aki így nem tudja meglátogatni a településen élő ismerősét.

Töltést erősítenek a hivatásos tűzoltók fotó: ISU

Udvarhelyszéken is megáradtak a patakok
Szántókat, veteményeseket árasztott el a víz, felteltek a pincék, kidőltek a kerítések, utak rongálódtak meg – az okozott kárt még nem becsülték fel, de riadalmat keltett és látható nyomot is hagyott a pénteki felhőszakadás Udvarhelyszéken is.

Szombatfalván a Szejke-pakat áradása miatt lezárták a hidat Fotó: Lázár Emese

Székelyudvarhelyen a péntek délelőtti és délutáni heves esőzéskor lezúduló tetemes vizet a csatornahálózat nem tudta elnyelni, a Bethlen és a Tábor lakónegyedben, a Bethlen utcában, és a város szinte minden részén felgyülemlett a víz. Az átfolyó patakok vize megnőtt, a Nagy-Küküllő vízszintje is jelentősen megemelkedett, de a folyó a medrében maradt. Az Árpád- és a Szejke-patak viszont megáradt, és ez riadalmat okozott a Napkelet lakóparknál, illetve Szombatfalván, a Homoród utcában. Utóbbiban a megáradt Szejke-patak délután 5 órakor „kiloccsant”, ezért biztonsági okokból az utca Orbán Balázs út felőli bejáratát és a felújításra váró fahidat is le kellett zárni pár órára az autósforgalom elől. A város felsőboldogfalvi kijáratánál ugyancsak forgalmi fennakadást okozott az úttestre behordott hordalék – a nagy mennyiségű földet, kavicsot, egyéb törmeléket markológépekkel takarították el. Az esővíz Udvarhelyen több háztartás udvarát, pincéjét is elárasztotta, a kárfelmérés még tart – tájékoztatott Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának igazgatója, aki munkatársaival és Orbán Árpád alpolgármesterrel késő esti órákig terepezett a kritikus helyszíneken.

Víz hömpölygött Csíkszentmihály utcáin Fotó: ISU

Az új negyedet árasztotta el a víz Lövétén, ahol az önkéntes tűzoltóság segített a bajbajutottaknak. Órákon át szivattyúzták az iszapos, hordalékos vizet, amely elárasztotta az utakat, kerítéseket tett tönkre, befolyt az udvarokba, pincékbe, veteményeseket és mezőgazdasági területeket árasztott el. A községen áthaladó 132-es megyei úton lévő két áteresz ez alkalommal sem tudott megbirkózni a hatalmas vízmennyiséggel – tájékoztatott a település polgármestere, Mihály Dénes. A keletkezett anyagi kár felmérése még tart.

Kárelhárítás Lövétén Fotó: Lövétei önkéntes tűzoltók

Gyergyó megúszta viszonylag szárazon
A gyergyószéki településeken egyelőre nem okoztak nagyobb gondokat az esőzések, sehol nem beszélhetünk komolyabb árvízről. Majdnem mindegyik községben elöntött a víz udvarokat és pincéket, információnk szerint azonban komoly károk nem keletkeztek. Gyergyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd lapunk érdeklődésére közölte, a falunapokon szervezett esti koncertet félbe kellett szakítani, mert a piactéren is árvíz lett. A helyzet a többi településen is hasonló, udvarokat és pincéket öntött el helyenként a víz, Remetén pedig a Maros öntött ki, azonban kizárólag a legelős, kaszálós területek kerültek víz alá.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.