csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ismét a víz volt az úr

Hatalmas károkat okoztak az elmúlt napok heves esőzései és a nyomukban keletkezett árvizek Hargita megye több településén, vasárnap éjjel Gyi­mes­középlokon és Csíkszent­do­mo­koson is. A legnagyobb kár Hi­deg­séget érte, ahol a 127-es jelzésű megyei út mintegy háromszáz méteres szakaszát elmosta a víz. A hargitafürdői egykori kaolinbánya zagytározója ismét kritikus állapotban van, ökológiai katasztrófával fenyeget.

Helyszínelés Hidegségpatakán. Ismét lesújtott az ár Fotók: HMT-Sajtószolgálat

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Alina Ciobotariu lapunkkal közölte: vasárnap este a Tatros völgyében két narancssárga és egy vörös jelzésű riasztást adtak ki. A felügyelőség a Ro-Alert riasztási rendszeren keresztül két ízben is figyelmeztette a Gyimesközéplok környéki lakosságot az árvízveszélyre, ugyanakkor folyamatosan tartották a kapcsolatot az érintett polgármesteri hivatalokkal is.
A legnagyobb kár a Gyimes­kö­zéplok községhez tartozó Hideg­ségpatakát érte, ahol egy házat teljesen lerombolt az áradat, további huszonöt házban és ötven gazdasági épületben pedig jelentős anyagi kár keletkezett. Ezenkívül mintegy száz kertet elárasztott az árvíz, egy gyaloghíd is megsemmisült, továbbá a 127-es jelzésű megyei út mintegy háromszáz méteres szakaszát is elvitte a víz. Ugyanakkor az amúgy is járhatatlan 127B jelzésű megyei út állapotán is tovább rontott az árvíz. A katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint a lakossági figyelmezetetésnek köszönhetően száz személy időben el tudott menekülni az árvíz elől, így emberéletet nem követelt az áradás. Az érintettek a rokonoknál meghúzódva várták ki, amíg apad a víz szintje, és csak azután tértek vissza otthonaikba.
A tűzoltók adatai szerint ugyanakkor Csíkszentdomokoson két lakóház földszintjét árasztotta el a víz, a tűzoltók innen pumpával szivattyúzták ki a vizet.
A katasztrófavédelem munkatársai tegnap egész nap a gyi­mes­kö­zéploki károk elhárításán dolgoztak, továbbá készenléteben álltak tegnap is, ugyanis sárga jelzésű riasztás volt érvényben 23 óráig.

A hargitafürdői zagytározó ismét veszélyes
A Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság tegnap 775 ezer lejt hagyott jóvá árvízkárok enyhítésére. Andrei Jean-Adrian, Hargita megye prefektusa ugyanakkor arra kérte a kormányhivatal alárendeltségébe tartozó intézmények vezetőit, figyeljenek oda arra, hogy mindig küldjenek embert a kárfelmérő bizottságokba, ugyanis a hivatalos kárfelmérés hiányában nincs törvényes módja annak, hogy kifizessék a kárvallottaknak járó juttatásokat.
A prefektus ugyanakkor szóvá tette, hogy kritikus a helyzet a hargitafürdői egykori kaolinbánya zagytározójánál, ahol az utóbbi hetek heves esőzései miatt súlyos következményekkel járó ökológiai katasztrófa fenyeget. Hozzáfűzte: a veszélyes helyzetre egy helyi erdész hívta fel a figyelmüket. A prefektus július 2-ára megbeszélést hívott össze, amelyen minden érintett fél részt vesz, és ezen döntenek arról, hogy miként lehetne megelőzni a természeti katasztrófát.
Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelője ennek kapcsán megjegyezte: már áprilisban felvették a kapcsolatot a felszámolóbiztossal (a bányát üzemeltető cég csődbe jutott – szerk. megj.), hisz neki lenne kötelessége, hogy gondoskodjék a zagytározó biztonságáról, ám ez hosszadalmas folyamat, és az esőzések miatt egyelőre semmit sem lehet tenni.
Miklós Géza, a Hargita Megyei Vízgazdálkodási Társaság igazgatója beszámolt arról, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy a 2-es számot viselő zagytározóban eltömődött az úgynevezett fordított szűrő, amely a meddőhányón kívülre csatornázta az esővizet, és ezt a problémát sürgősen meg kell oldani. A Hargita Népe kérdésére ugyanakkor elmondta: pillanatnyilag nem fenyeget ténylegesen természeti katasztrófa, de mihamarabb kezelni kell a helyzetet. Hozzáfűzte: elkészült már az ütemterv, hogy pontosan mit kell tennie a felszámolóbiztosnak szeptemberig, de ez önmagában még nem elég. Lapunknak ugyanakkor kifejtette: az elmúlt napok heves esőzései egyértelműen a klímaváltozás jelei. Elmondta: az ilyen óriási csapadékmennyiséggel az a legnagyobb gond, hogy a hagyományos árvízmegelőző módszerekkel nem lehet megelőzni többé az árvizeket.

Hidegségen helyszínelt a megye vezetése
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor tegnap a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget sürgette, hogy minél hamarabb mérjék fel az árvízkárokat. Az elöljáró ugyanis a tegnap reggeli megbeszélésen értesült Gergely András, Csíkszentmárton polgármesterétől, hogy a megyei felügyelőség még nem járt a községben a múlt hétfői károk felmérésére.
A megyei tanács elnöke a műszaki vezérigazgatóság vezetőivel, valamint térségi megyei tanácsosokkal és a polgármesteri hivatallal közösen tegnap délelőtt szálltak ki a gyimesi helyszínre. Az elöljáró által a közösségi oldalon közzétett videofelvétel tanúsága szerint a helyiek az elmúlt hetven évben nem láttak ekkora áradást, legalábbis a legidősebbek sem emlékeznek ilyesmire.

72 településen pusztított az ár
A katonai tűzoltók országszerte 48 személyt menekítettek ki az árból a vasárnapi ítéletidő következtében, és 104 személyt kértek fel arra, hogy az árvízveszélyre való tekintettel elővigyázatosságból hagyják el otthonukat. A katonai tűzoltók összesen 65 lakásból, 78 pincéből, 267 udvarból szivattyúzták ki a vizet, munkájukat nagyban akadályozta a vízszint magassága, illetve a nagy mennyiségű hordalék. A vasárnapra és a hétfőre virradó éjszaka lehulló tetemes mennyiségű csapadék 20 megye 72 településén okozott áradásokat. A legnagyobb károkat Hargita és Mehedinţi megyében okozta a vihar. A helyzet súlyosságára való tekintettel a hatóságok a szolgálaton kívül levő tűzoltókat is berendelték. (Agerpres)

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb