Ismét a jó dzsesszmuzsika városa lesz Csíkszereda

63

Véget értek a menedzserekkel folytatott tárgyalások, a 8. Csíki Jazzfesztivál a napokban hivatalosan lezárta programtervét: a július 29–31-ére időzített dzsesszfeszt idei kiadása két világhírű fellépőt, számos meglepetés-produkciót, újabb helyszíneket és – mindenekelőtt – ismét magas színvonalú programot ígér.

csikijazz8-sajtoplak1_korbevagva_SZ

Idén nem egy, hanem két sztárvendéget hoz Csíkszeredába a dzsesszfesztivál: a kezdetben kis összejöveteleken, sokszor a londoni nemzeti színház előtti placcon játszó, ám tehetségükkel mára világhírt szerző fiatalokból álló brit Porticót a fesztivál első napjára, kiemelten a kortárs és kísérleti zene kedvelőinek. A második napon szintén világsztár, Joey DeFrancesco lép fel zenekarával – az amerikai Hammond-orgonista, trombitás, énekes kvalitásairól már az is sokat elárul, hogy olyan dzsesszóriásokkal játszott több ízben, mint Miles Davis vagy Jimmy Smith – közölte Szilágyi Nóra fesztiváligazgató.
A fesztivál idei kiadása a helyszínek tekintetében is bővül: a bázis persze Csíkszereda, és marad a tavaly bevezetett három város–három koncert koncepció, de ezenkívül – a fesztivál előtt egy héttel – Hargita, Kovászna és Maros megyébe is elvinnék a várhatóan egyik legnépszerűbb produkciót: Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra ad koncerteket, amely voltaképpen a közkedvelt Hot Jazz Band bővített felállású verziója, de teljesen más repertoárral és új tagokkal. Meghívott vendégként pedig ez alkalommal a Csíki Kamarazenekar is fellép velük.
A fesztivál színvonalát olyan fellépők nevei garantálják, mint például a Kéknyúl Hammond Band – ők tartják a Hargita megyei hármas koncertet –, az olasz Kekko Fornarelli Trio, az egyik leghíresebb hazai dzsesszénekesnő, Ana-Cristina Leonte.
A tervezett program a következő: június 28., „nulladik” nap: helyi zenekarok. Július 29., első – „majdnem jazz” – nap: Mrs Columbo (HU), Petra Varallyay Trio (HU), Portico (UK). Július 30., második nap: Ana-Cristina Leonte (RO), Kekko Fornarelli Trio (IT), Joey De­Francesco Trio (USA). Július 31., zárónap: a marosvásárhelyi, má­jusi Student Jazz nyertese, Szőke Ni­ko­letta Quartet (HU), Kéknyúl Hammond Band (HU).

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek