Ismertették a kórházfejlesztési terveket

Az övezeti rendezési terv elfogadása megnyitotta az utat a beruházások előtt

257

Számos, többségében a következő hat évre tervezett beruházást tartalmaz a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház övezeti rendezési terve. A dokumentumot hétfőn fogadta el a csíkszeredai önkormányzat, a döntés révén most felgyorsulhatnak a csíkszeredai kórház fejlesztésére irányuló tervek – hangzott el tegnap.

Nagyszabású terveket ismertettek. A következő hat, illetve tíz év fejlesztéseit vetítették előre

Ambiciózus, komoly vállalkozás ez a következő hat évre, amelynek célja, hogy a csíkszeredai kórházat olyan szintre emelje, hogy majd minden, a térségbeli lakosok ellátására szükséges egészségügyi szakterület működhessen benne, ne kelljen orvosi szolgáltatásokért elhagyni a megyét – bocsátotta előre tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztési terveit ismertető sajtótájékoztatón Borboly Csaba.
A Hargita megyei önkormányzat elnöke köszönetét fejezte ki a csíkszeredai önkormányzatnak, amiért döntésével támogatja a Hargita Megye Tanácsa alárendeltségében működő kórház fejlesztésére vonatkozó elképzelést, és köszönetét fejezte ki munkatársainak, illetve a kórház vezetőségének a tervek összeállításában kifejtett munkáért. Azt mondta, bízik benne, hogy ez az övezeti rendezési terv teljes mértékben meg fog valósulni. Az elképzelés révén több problémát orvosolni kívánnak, így megoldanák a Csíksomlyón működő kórházi osztályok ügyét, új szakoknak és új orvosoknak biztosítanak helyet – sorolta Borboly Csaba. Úgy látja, javult a kórházról kialakult kép és növekszik a bizalom az intézmény iránt, ezt mutatja a beutalások számának növekedése, és az is, hogy a meghirdetett kórházi állásokra rendszerint sokan jelentkeznek.
Zonda Erika, a megyei önkormányzat alárendelt intézményekkel is foglalkozó vezérigazgatóságának a vezetője, aki a kórház vezetőtanácsának elnöki tisztségét is betölti, arról beszélt, az évek során számos igényre, szükségletre kellett válaszolni a kórház működése kapcsán, és örül, hogy most a várossal és a kórházzal együttműködésben letisztultak, konkretizálódtak ezek a tervek.
Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere is arra mutatott rá, már nemcsak álmokról van szó, a terv elfogadása stratégiát nyújt a következő évekre. A cél az, hogy a kórház minden osztálya egy helyen működjön, egy helyen biztosítsák a szolgáltatásokat.
– Olyan kórház akarunk lenni, ami a mi térségünkben a mi betegeinket teljes mértékben kiszolgálja – mondta a menedzser.
Az övezeti rendezési tervet Fülöp Otília megyei főépítész mutatta be, mint mondta, a már adott épületek és ezek sajátossága miatt nem volt egyszerű ennek az összeállítása. Ismertette, az elképzelés szerint a Nagy Laji-dombjaként ismert területen, a kórház, a poliklinika és az orvoslakások szomszédságában számos új épületet húznak fel, helikopter leszállópálya, parkolók, zöldövezet, új út, továbbá kiszolgáló-létesítmények épülnek. A sürgősségi osztályt kibővítik egy, a kórházépülethez csatlakozó szárnnyal, ez a komplex épület két szinttel a föld alá is terjeszkedik, ott kap helyet majd például a kórház kazánháza. Ebben a bővítményben egy kápolna is helyet kap majd. Egy új kórházépületet is terveznek és több új orvoslakás épül.
Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese közölte, jelentős közművesítési munkálatokat is el kell végezni. Ismertetve a terv egyes elemeinek megvalósítási, finanszírozási lehetőségeit, elmondta, sürgős a fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztályok számára az új épület, erre finanszírozást igényeltek az Országos Beruházási Társaságtól (CNI), és remélik, hogy prioritásként kezelik az ügyet. A sürgősségi osztály bővítésére szintén a CNI-től igényeltek finanszírozást, európai uniós pályázat révén pedig a helikopter leszállópálya valósulhat meg és orvosi eszközöket vásárolnak az osztály számára. Finanszírozást igényeltek a jelenlegi kórházépület szerkezetének megerősítésére, a Regionális Operatív Programban pályáztak a kórházi járóbeteg-rendelőknek a volt poliklinika épületébe való átköltöztetésére, és előrelépés várható a kórház C épületében az új műtők kialakítását illetően is, 2019-ben szeretnék átadni ezeket, felszereléssel együtt – ismertette Péli. Összességében mintegy húszmillió eurós beruházásról van szó – közölte.
Borboly Csaba hozzátette, még idén hozzálátnak egy új orvosi lakás építéséhez. Összegezte, az övezeti terv elfogadásával most felgyorsul számos, a beruházást érintő folyamat. A tervek szerint a beruházásokat a következő hat évben viteleznék ki, egy épület megvalósítását pedig a következő tíz évre tervezik.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek