Ismert pályákon autóznak

Hargita Rali, huszonhatodszorra

126

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a nyár közepén rendezik a Hargita Ralit, amely ezúttal is nemzetközi lesz. A versenyt szervező Maxx Racing az idénre csak egy szelektíven módosított, ez pedig nem más, mint a verseny leglátványosabb szakasza, a szuperszpeciál. A romániai mezőny mellett a szokásokhoz híven ezúttal is rajthoz állnak magyarországi pilóták a július 13-án és 14-én sorra kerülő versenyen.

Ábrahám Thomas kedvenc versenyei közé tartozik a Hargita Rali. Szeret keresztben autózni

Akárcsak az elmúlt években, idén is július közepén rendezik a Hargita Ralit, amely az országos bajnokság ötödik futama. A verseny központja Székelyudvarhelyen lesz, és a kü­küllőmenti város ad otthont a szu­perszpeciálnak is. A viadalt szervező Maxx Racing elnöke, Fe­rencz Csaba reméli, hogy idén is a hazai mezőny mellett népes lesz a magyarországi pilóták tábora is.

Kétszer kelnek át a Hargitán
A szuperszpeciált leszámítva a Hargita Rali szelektívjei megegyeznek a tavalyi kiírásban szereplő pályákkal. A verseny a hazai ralibajnokság egyik leghosszabb szelektívjével kezdődik július 13-án délután, a Bucsin szakasz rajtja Parajdon lesz, és Borzont előtt ér véget, a 29 kilométeres gyorsasági során nyugati irányból kelet felé „másszák” meg a pilóták a Hargita-hegységet. A Libán nevet viselő szelektív a Gyergyói-medencében lesz, majd 12 kilométert követően ezúttal keletről délnyugati irányban kelnek át a Hargitán a pilóták és érnek vissza Székelyudvarhelyre. Az elmúlt évben a Bucsin-tetőn nem száguldottak a pilóták, mert biztonsági okok miatt a viadal vezetősége törölte a szelektívet.
Július 13-án, péntek este egy perccel hét óra előtt rajtol az első versenyautó a néhai Hargita Rali szervezőjéről elnevezett Dietrich Árpád szuperszpeciálon, amelynek pályája teljesen új. – A szuperszpeciál a leglátványosabb szakasza egy ralinak. Az elmúlt években Székelyudvarhelyen több helyszínen is zajlott gyorsasági szakasz, ám idén húztunk egy merészet, és a szelektívet bevisszük a város központjába – mondta a szervező Maxx Racing vezetője. Ferencz Csaba hozzátette, az új pálya elhelyezkedése nézőbarát lesz, ugyanakkor közel lesz a szervizpark is.
A szervizpark idén is a Kossuth Lajos utcában lesz, a szuperszpeciál rajtját a Kossuth és a Városháza tér találkozásánál alakítják ki. A pilóták innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével a körforgalomnál a Tamási Áron utcába fordulnak, majd a Mihail Kogălniceanu utcában a művelődési ház mögött fordulnak vissza. Az autósok a Tamási utcán haladva a Barátok templománál balra fordulnak, innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével újra a Küküllő szálló mögötti körforgalomhoz érnek, a szakasz pedig a Sziget utcában ér véget.
A verseny második napján, szombaton, július 14-én egy három szakaszból álló hurkot kell teljesítsen a mezőny: a Patakfalva (6,44 km), a Homoródszentpál (6,27 km) és a Lövéte (13,73 km) szelektívek háromszor szerepelnek az útvonaltervben. Mindhárom szakasz része volt a Hargita Rali előző kiírásainak is.

Népes mezőnyre számít
Ferencz Csaba, akárcsak az elmúlt években, bízik abban, hogy népes és erős mezőny lesz a 26. Hargita Ralin. – A verseny időpontjának kiválasztásakor figyelembe vettük, hogy sem más nemzetközi, sem magyar bajnoki futam ne legyen július 13. és 15. között. Romániában népszerűbbek az aszfalt utakon zajló versenyek, mint a murva borításon zajló viadalok, így arra számítunk, hogy sokan neveznek majd belföldről. De várjuk a magyarországi pilótákat is – mondta Ferencz Csaba.
A Maxx Racing 2014 óta szervezi a Hargita Ralit, Kelő-Gere László „Latyak” és Marozsi Zsolt mind a négy kiíráson elindult, rájuk most is számít Ferencz Csaba. – Magyarországról több nevezőre is számítunk, hiszen azok a pilóták, akik már versenyeztek Székelyföldön, jó hírünket keltették. Neukircher András például úgy távozott tavaly a Hargita Raliról, hogy idén biztosan itt lesz. Botka Dávid 2017-ben a székelyföldi versenyen indult először a Skoda Fabia R5-ös versenygépével, idén pedig remélem újra a résztvevők között lesz, ahogyan Szabó Gergő is – mondta a Hargita Rali főszervezője, Ferencz Csaba.
A Hargita Rali – idén is – nemcsak az országos bajnokságban, hanem a hazai másodosztályban – a rali2-ben – is számít, így nyolcvan párosban maximalizálta a szervező a résztvevők számát. Magyarországról már több pilóta is érdeklődött a Maxx Racingnél a nevezési feltételekről, a hazai mezőnyből is már több pilóta elküldte iratkozását. – Tavaly 64 páros indult a Hargita Ralin, de figyelembe véve, hogy az elmúlt évhez képest idén az aszfalt borítású versenyeken hússzal nőtt az indulók száma, arra számítok, hogy idén jóval népesebb lesz a mezőny nálunk is – mondta Ferencz Csaba.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.