szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ismerkedés a jövő lehetőségeivel

Minden eddiginél nagyobb jelentőséget kapott az idei gyergyóalfalvi gazdanap: a 22. alkalommal szervezett ünnepségen a környező falvak képviselői mellett – az Európa a polgárokért uniós programnak köszönhetően – több európai ország küldöttségei is eljöttek, hogy mezőgazdasági erősségeiket bemutatva közös célokban gondolkodjanak. A találkozón elkezdődött egy folyamat, amelytől mindannyian sok pozitívumot várnak.

A lengyelországi Krasnik képviselői Alfaluban Fotók: Boncina-Székely Szidónia

A pénteki konferencián előadások keretében mutatkoztak be a vendégek, akik a lengyelországi Krasnikból, a horvátországi Breznicki Humból, a szerbiai Hertelendifalváról, a szlovákiai Magyarbélről, valamint a magyarországi Hajdúböszörményből, Faddról, Türjéről, Balatonszárszóról és Szanyról érkeztek. Többen közülük évtizedes testvértelepülési kapcsolatot ápolnak Alfaluval, de vannak, akik a pályázat kapcsán tavaly voltak itt először, és idén is érdemesnek látták visszatérni.

– A konferenciák kapcsán próbáltunk követni egy vonalat: tavaly bemutatkoztunk egymásnak, idén mezőgazdasági szempontok szerint ismerkedtünk, hiszen a települések bemutató anyagai saját vonatkozású erősségeikre összpontosítottak. Hogy ennek mekkora hozadéka lesz, majd az elkövetkező tíz évben fog kiderülni, de már most vannak jelei az együttműködésnek – mondta el kérdésünkre Kassay Péter, a pályázat koordinátora.
Hozzátette: Fadd és Alfalu között már megszületett a gazdasági kapcsolat a ribizliültetvény kapcsán, és Hajdúböszörménnyel is többsíkú kapcsolatot ápolnak. A lehetőség megvan, a továbbiakban a gazdák és vállalkozók feladata kihasználni ezt.

A szombati gazdanap a gyergyóalfalvi Réteskertben nem csak az ősz színeitől volt sokszínű: az üstökben különböző nemzetek ételei főttek, az asztalokon kézműves termékek sorakoztak és mindenki a legnagyobb szeretettel kínálta azokat a vendégeknek.
Délben az ünnepélyes megnyitón Gáll Szabolcs polgármester elmondta: az ide érkező vendégeknek örömmel mutatjuk meg, hogyan él és dolgozik az alfalvi ember, és bár zord körülmények között teszi, eredményeket tud felmutatni, ami büszkeségre ad okot.

A köszöntőbeszédeket a nap fénypontja, a kenyéráldás követte, majd a gyergyószéki zenészek a magyar és székely himnuszokkal tették emlékezetessé az eseményt.
Ezalatt több helyen elkészültek már az ízletes ételek: a felvidéki Magyarbél küldöttsége a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő krumplirózsát készítette, emellett óriási üstben rotyogott a marhalábszárból készülő gulyás. Danter Antal polgármester elmondta: községükben kevés a termőterület, a mezőgazdaság és állattenyésztés kevés lehetőséget rejt számukra. Ennek ellenére van kisvállalkozójuk, aki burgonya- és napraforgó-termesztéssel és -értékesítéssel foglalkozik: ezeket a termékeket is elhozták, s remélik, közös pontokat kereshetnek az alfalvi gazdákkal.

Fadd nagyközség kiállító­felületénél a felfűzött paprika, a hidegen sajtolt, többféle magvakból készült étolajak, az illatos szőlő vonzották a kíváncsiakat. Ahogy Fülöpné Zemkó Máriától megtudtuk, több éve visszatérő vendégei a gazdanapnak, hiszen a két község között szoros kapcsolat van, nem csak önkormányzati szinten: az iskolával és a tűzoltósággal is tapasztalatcserék, közös élmények születtek, és a továbbiakban is erre törekednek.
A gazdák ünnepén idén sem maradtak el a nagy érdeklődésre számot tartó események: a néptánccsoportok fellépései, a mesterségbemutató, a lóerőpróba, valamint a gyermekeket játékra hívó kisgazda-vetélkedő.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb