Iskolatörténeti konferencia

A tudás fellegvárai Székelyudvarhelyen

61

A székely anyavárosban a 12. alkalommal megtartott Magyar Tudomány Napján, szombaton egész napos konferenciát szerveztek.

Délelőtt 10 órától a városháza Szent István termében, három előadói blokkban összesen kilenc előadást hallgathattak meg az érdeklődők, amelyek többek között egykori jeles tanárok tevékenységére, iskolatörténeti forrásokra, különböző korszakok diákvilágának jellemzőire, az első világháború udvarhelyszéki iskolákra gyakorolt hatására világítottak rá.

Este a városi könyvtár olvasótermében könyvbemutatót tartottak, amelynek tárgyát a Hermann Gusztáv Mihály és Orbán Zsolt által írt Csillagösvény és göröngyös út – Mítosz és történelem a székelység tudatában című kötet képezte, a beszélgetést Gidó Csaba történész moderálta. A könyv nem tesz ugyan pontot a székely eredetkérdésben folyó, véget nem érő vitákra, viszont lépésről lépésre követi, hogy miképpen jelenik meg a székelység szkíta-hun eredetének tana a középkori krónikásoknál, s hogyan él tovább a reneszánsz és a felvilágosodás írástudóinál, illetve erősödik meg a nemzeti romantika virágzása idején, és milyen csatornákon szivárgott át a népi tudatba, majd hogyan nyilvánul meg a kortárs közhitben.
A bevett szokás szerint idén is kötet formájában tették közzé a tavalyi értekezlet előadásait.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek